Statsminister (Tyskland)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eckart von Klaeden ble i 2009 utnevnt til statsminister ved forbundskanslerens kontor

Statsminister (tysk Staatsminister, forkortet StMin) er i Tyskland tittelen til en representant for regjeringen på høyt nivå. På forbundsplan blir betegnelsen gitt til enkelte parlamentariske statssekretærer når deres posisjon skal gis en særlig vekt. Det er på forbundsplan bare ved Kanzleramt og Utenriksdepartementet at denne tittelen brukes. I Bayern, Hessen, Sachsen og Rheinland-Pfalz blir medlemmene av delstatsregjeringen kalt statsministre.

Forbundskanslerens kontor[rediger | rediger kilde]

Ved Forbundskanslerens kontor får enkelte embetsmenn tittelen statsminister og ligger dermed i rang nær opptil en minister. Ett eksempel er kulturområdet. Tyskland har ingen kulturminister på føderalt nivå (kulturpolitikken er i prinsippet delstatenes domene). I stedet har forbundsregjeringen en representant for kultur og medier (Beauftragter der Bundesregierung für Kultur und Medien), med tittelen statsminister hos forbundskansleren. I praksis fungerer denne stillingen som en kulturminister og statsministeren leder et eget embetsverk. Tilsvarende områder er avdelingen for reduksjon av byråkrati og forholdet til delstatene og området for immigrasjon og flyktninger.[1]

Det tyske utenriksdepartementet[rediger | rediger kilde]

I Utenriksdepartementet er det også tradisjon for å utnevne statsministre. Disse er underordnet utenriksministeren som har rang som forbundsminister.

Sammenlikning med Storbritannia[rediger | rediger kilde]

Bruken av tittelen statsminister på føderalt nivå i Tyskland tilsvarer omtrent forholdene i Storbritannia, der Minister of State er tittelen på et medlem av regjeringen på nivået mellom Secretary of State (det øverste nivået, tilsvarende forbundsminister i Tyskland) og Parliamentary Under-Secretary of State (tilsvarende statssekretær). Stillingen som Minister of State for Europe i Storbritannia, som er en ministerpost i Utenriksdepartementet, men på nivået under utenriksministeren, tilsvarer den tyske statsminister i Auswärtiges Amt.

Delstatene Bayern og Sachsen[rediger | rediger kilde]

I Fristaten Bayern og Fristaten Sachsen, som begge er tyske delstater, blir alle ministrene i delstatsregjeringen kalt Staatsminister.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Forbundsregjeringens internettside besøkt 26. mars 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]