Raymond Duchamp-Villon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Raymond Duchamp-Villon
Raymond Duchamp-Villon, c.1913.jpg
Født5. nov. 1876[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
RouenRediger på Wikidata
Død7. okt. 1918[2][3][4]Rediger på Wikidata (41 år)
CannesRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Billedhugger[5], kunstmalerRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i Paris, SorbonneRediger på Wikidata
Far Justin-Isidore Eugène DuchampRediger på Wikidata
Søsken Jacques Villon, Marcel Duchamp, Suzanne DuchampRediger på Wikidata
Nasjonalitet FrankrikeRediger på Wikidata
Gravlagt Seine-Maritime, Cimetière monumental de RouenRediger på Wikidata

Brødrene Marcel Duchamp, Jacques Villon og Raymond Duchamp-Villon ca. 1913

Raymond Duchamp-Villon (født 5. november 1876, død 9. oktober 1918) var en fransk billedhogger.

Bakgrunn og arbeid[rediger | rediger kilde]

«Stor hest», bronseskulptur av Raymond Duchamp-Villon fra 1914. SKulpturen er utstilt ved Museum of Fine Arts i Houston i USA. Foto fra to vinkler.

Raymond Duchamp-Villons egentlige navn var Pierre-Maurice-Raymond Duchamp. Han ble født i Damville, Eure, i Normandie-regionen i Frankrike som den nest eldste av seks søsken. I alt fire av søskenflokken gjorde seg bemerket som kunstnere. I tillegg til Raymond Duchamp-Villon var det:

Han bodde sammen med broren Jaques i Montmartre fra 1894 til 1898, mens han studerte medisin ved Sorbonneuniversitetet. Han fikk da et kraftig anfall av giktfeber, som satte ham ut av studiene. For å ha noe å gjøre, begynte han å forme små figurer. Dette fortsatte han med – stort sett som selvlært – og ble svært god. Da han stilte ut sine første arbeider i Salon de la Société Nationale des Beaux-Arts (Den nasjonale kunstforeningen), i 1902 og 1903, tok han kunstnernavnet Duchamp-Villon, for å unngå forvekslinger i forhold til brødrene.

Han stilte på høstsalonen første gang i 1905 og samme året sammen med broren Jaques i Rouen. Ikke lenge etter var han medlem av juryen for skulpturavdelingen. Der satt han sentralt når det gjaldt å fremme kubismens sak.

I mellomtiden hadde brødrene flyttet fra kunstnerstrøket og til landsbyen Puteaux, hvor de hadde regelmessige sammenkomster med andre av samme mening og tankegang. De arrangerte utstillingen Section d'Or i Galerie de la Boétie i 1912, sammen med flere andre kubister. Oppfølgingsutstillingen ble i Armory Show i New York som var USAs møte med det som rørte seg i Europas kunstverden.

Han ble representert med arbeider i Galerie André Groult i Paris, Galerie S. V. U. Mánes i Praha i 1913, og Der Sturmgalleriet i Berlin, 1914. Under første verdenskrig tjenestegjorde han i den franske hærens sanitet, forlagt i Champagne-distriktet, inntil han i 1916 fikk tyfoidfeber og ble sendt til militærsykehuset i Cannes hvor han døde.

I 1967 hjalp den lengstlevende av kunstnersøsknene, Marcel Duchamp, til med å arrangere en utstilling med verker fra alle fire: Les Duchamp: Jacques Villon, Raymond Duchamp-Villon, Marcel Duchamp, Suzanne Duchamp. Utstillingen ble holdt i Rouen, men deler av den ble gjentatt i Musée National d'Art Moderne i Paris.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Raymond-Duchamp-Villon, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 3. mai 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Benezit Dictionary of Artists, «Raymond Duchamp-Villon», Benezit-ID B00054591[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b RKDartists, «Raymond Duchamp-Villon», RKD kunstner-ID 112406[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ The Fine Art Archive, cs.isabart.org, abART person-ID 59752, besøkt 1. april 2021[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Tomkins, Calvin, Duchamp: A Biography. Henry Holt and Company, Inc., 1996. ISBN 0-8050-5789-7

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]