Hopp til innhold

Jacques Villon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jacques Villon
Født31. juli 1875[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Damville
Død9. juni 1963[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (87 år)
Puteaux[5]
BeskjeftigelseKunstmaler, avistegner, gravør, illustratør, billedhugger, billedkunstner, grafiker Rediger på Wikidata
Utdannet vedAcadémie Julian
Lycée Pierre-Corneille
FarJustin-Isidore Eugène Duchamp
MorLucie Duchamp
SøskenMarcel Duchamp[6]
Raymond Duchamp-Villon[6]
Suzanne Duchamp
NasjonalitetFrankrike[7]
GravlagtCimetière monumental de Rouen
UtmerkelserStoroffiser av Æreslegionen (1963)
Kommandør av Ordre des Arts et des Lettres (1954)
Croix de guerre 1914–1918
Kommandør av Ordre des Palmes académiques

Gaston Emile Duchamp, bedre kjent som Jacques Villon (født 31. juli 1875, død 9. juni 1963), var en fransk kubistisk maler og grafiker

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Han vokste opp i Damville, Eure, i regionen Normandie i Frankrike, i en velstående familie med flere kustnerisk begavede medlemmer. Han fikk sammen med sine yngre søsken sin første kunstopplæring av bestefaren på morssiden, Emile Nicolle.

Gaston Duchamp var eldste bror til:

I 1894 flyttet han og broren Raymond til Montmartre, hvor han studerte juss. Han hadde farens tillatelse til å studere kunst ved siden av, så lenge han fortsatte med jussen.

For å unngå forvekslinger med slektninger, tok han kunstnernavnet Jacques Villon som en hyllest til en fransk middelalderpoet François Villon. Han mistet etterhvert enhver interesse for juss i forhold til det livlige kunstnermiljøet omkring Montmartre på den tid. Han tok opp tegning og grafikk og ble bidragsyter til både aviser, tidsskrifter og plakatsøyler.

I 1903 hjalp han med å organisere tegning- og grafikkseksjonen til den første Salon d'automne. De følgende to årene studerte han ved Académie Julian.

Etter først å ha latt seg inspirere av Edgar Degas og Henri de Toulouse-Lautrec, ble han etterhvert mer med i fauvistbevegelsen og nærmet seg kubismen og den abstrakte impresjonismen.

Han fant etterhvert at montmartrelivet ble for aktivt, og i 1906 trakk han seg ut til landsbyen Puteaux, som lå helt i utkanten av Paris. Der konsentrerte han seg om å lage grafiske arbeider og utvekslet erfaringer med andre grafikere som Manuel Robbe. Hans selvvalgte eksil ute av rampelyset gjorde at han ikke ble lagt særskilt merke til de neste årene.

I 1911 begynte han og brødrene å organisere en regulær diskusjonsgruppe med både kunstnere og intellektuelle medlemmer som Francis Picabia, Robert Delaunay, Fernand Leger og andre. Denne Puteaux-gruppen holdt en utstilling, Section d'Or, i La Botie-galleriet i oktober 1912. 31 kunstnere stilte ut i overkant av 200 bilder.

De syv raderingene han lagde i 1913 betegnes som hans viktigste bidrag til den kubistiske stilretningen. Han deltok også i New Yorks Armory Show, hvor amerikanerne ble introdusert for det som rørte seg i Europa. Hans arbeider slo godt an, slik at han etterhvert ble vel så godt kjent i USA i forhold til Europa. Dette vises i dag ved at de fleste arbeider i offentlig eie befinner seg i amerikanske museer og samlinger.

Galerie Louis Carré i Paris arrangerte utstilling av hans arbeider i 1943. Etterhvert ble Villon tildelt priser i flere nasjonale og internasjonale fora, hvorav den franske Æreslegionen (1954) og Carnegieprisen (1950) må anses som mest prestisjefylt. Katedralen i Metz har glassmalerier av ham.

Han døde i atelieret i Puteaux.

I 1967 hjalp den lengstlevende av kunstnersøsknene, Marcel Duchamp, til med å arrangere en utstilling med verker fra alle fire: Les Duchamp: Jacques Villon, Raymond Duchamp-Villon, Marcel Duchamp, Suzanne Duchamp. Utstillingen ble holdt i Rouen, men deler av den ble gjentatt i Musée National d'Art Moderne i Paris.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Jacques-Villon, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 28. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b RKDartists, «Jacques Villon», RKD kunstner-ID 101921[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 31. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ a b Union List of Artist Names, ULAN 500003616, utgitt 2. mars 2019, besøkt 21. mai 2021[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Museum of Modern Arts online samling, MoMA kunstner-ID 6165, besøkt 4. desember 2019[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Tomkins, Calvin, Duchamp: A Biography. Henry Holt and Company, Inc., 1996. ISBN 0-8050-5789-7

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]