Hopp til innhold

Mapungubwe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Mapungubwe
   UNESCOs verdensarv   
Mapungubwefjellet
LandSør-Afrikas flagg Sør-Afrika
Innskrevet2003
Kriterium II, III, IV, V
Se ogsåVerdensarvsteder i Afrika
ReferanseUNESCO nr. 1099
Mapungubwe ligger i Sør-Afrika
Mapungubwe
Mapungubwe (Sør-Afrika)

Mapungubwe var en historisk by i det som nå er det nordlige Sør-Afrika. Byen eksisterte fra 1050 til 1270 i elvemøtet mellom Shasheeleven og Limpopoelven, og var senter for et kongerike som omfattet deler av dagens Botswana og Zimbabwe. Byen er i dag nasjonalpark, fortidsminne, utgravningsområde og verdensarvminne.

Mapungubwe betyr sjakalenes område. Mapungubwefjellet består av sandstein, med 30 meter høye kløfter og et 300 m langt platå på toppen. Fjellet var bebodd i perioden 1220-1290.

Mapungubwe nasjonalpark utgjør sammen Tuli Block i Botswana og Tuli Safari area i Zimbabwe det felles Limpopo/Shashe Transfrontier Park.

Kongedømmet

[rediger | rediger kilde]

Mapungubwe-samfunnet har blitt beskrevet [1] som det mest avanserte i det sørlige Afrika. Arkeologer mener at det var det første samfunnet med klasseinndelt samfunnsorganisering, hvor lederne levde adskilt fra folket forøvrig. Viten og gjetninger om Mapungubwesamfunnet er basert på bygningsrester og andre arkeologiske funn, ettersom det ikke finnes skriftlige minner etter Mapungubwene.

Et gyllent neshorn, fra gravstedet ved Mapungubwefjellet

Livet i Mapungubwe var basert på jordbruket og på familiegrupper. Egne områder var forbeholdt rituelle seremonier, husholdningsaktiviteter og andre funksjoner. Kveget bodde i innhegninger nær bolighusene.

Utgravningene

[rediger | rediger kilde]

Mapungubwes historie var glemt inntil 1932. På nyttårsaften 1932 fant en lokal bonde og hans sønn en rekke gjenstander på toppen av fjellet. De meldte fra om funnet til professor Leo Fouché ved University of Pretoria. Dette innledet en serie utgravninger som har vedvart til i dag.

Ettersom det ble funnet flere gullgjenstander, ble funnene lenge holdt hemmelige av frykt for gravrøvere. Gjenstandene som ble funnet er datert til ca. 1000-1300. Funnene inneholder keramikk, glassperler, kinesisk glasert keramikk, gullsmykker (blant annet det gylne neshornet), keramikkfigurer, organisk avfall, utskåret elfenben, og gjenstander av kobber og jern.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]