Hopp til innhold

Winnipeg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Winnipeg
Winnipegs sentrum sett mot øst

Flagg

Våpen

LandCanadas flagg Canada
ProvinsManitobas flagg Manitoba
Ligger vedRed River of the North
Assiniboine
Seine River
La Salle River
Grunnlagt1738
Oppkalt etterWinnipegsjøen
PostnummerR2C
Retningsnummer204
Areal464,01 km²
Befolkning633 451 (Januar 2006)
Bef.tetthet1 365,17 innb./km²
Høyde o.h.238 meter
Nettsidewinnipeg.ca/
Politikk
BorgermesterSam Katz
Posisjonskart
Winnipeg ligger i Manitoba
Winnipeg
Winnipeg
Winnipeg (Manitoba)
Kart
Winnipeg
49°53′44″N 97°08′19″V

Winnipeg (uttalt /ˈwɪnɨpɛɡ/) er hovedstaden og største by i provinsen Manitoba i Canada. Den ligger nær Nord-Amerikas midtre breddegrad, i krysningen for de historiske elvene Red og Assiniboine, et punkt som i dag omtales som The Forks (Skilleveiene). Winnipeg er et kulturelt og økonomisk regionssenter, og over halve befolkningen fra Manitoba bor i og rundt metropolområdet som er Canadas åttende største metropol og syvende største kommune. Befolkningen i storbyområdet var den 1. juli 2008 på rundt regnet 719 200 innbyggere. En person fra Winnipeg kalles en winnipegger.

Før europeisk oppdagelse

[rediger | rediger kilde]

Winnipeg ligger i møtepunktet mellom Red River og Assiniboine River. Møtepunktet er i dag kjent som The Forks. Det er et historisk område for kanoruter, hvor urfolket ferdet i tusenvis av år. Oversatt til vestlig betydning er navnet Winnipeg det samme som "grumsete vann". Arkeologiske utgravninger og studering av spor i naturen har vist at de innfødte brukte området i tusenvis av år til kamping, jakt og fiske samt handel og jordbruk.

Kolonisering

[rediger | rediger kilde]

De første europeerne som oppdaget området var franskmenn som kom dit i 1738. Sieur de la Vérendrye bygde den første handelslenken på stedet, kalt Fort Rouge. Deres handel pågikk i mange tiår frem til Hudson's Bay Company etablerte seg. Franskmennene blandet seg etter hvert med urbefolkningen både genetisk og sosialt. Personer tilhørende denne nye gruppen ble kalt métiser, og det ble knyttet nære bånd mellom de forskjellige befolkningsgruppene etterhvert som koloniseringen ekspanderte. Lord Selkirk var involvert i den første permanente bosetningen, kalt Red River Colony, som lå på et landområde kjøpt av Hudson's Bay Company. North West Company grunnla Fort Gibraltar i 1809, og Hudson's Bay Company grunnla Fort Douglas i 1812. De to selskapene kjempet om handelsmajoriteten, både mot hverandre og mot de bosatte, og ødela mange bygninger i kampene. Det mest kjente slaget ble utkjempet mellom métisene og Lord Selkirks kolonister, og har i ettertid blitt kalt «Battle of Seven Oaks» (slaget ved De syv eiketrærne) i 1816.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]