Kordofon

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En konsertsiter
Forskjellige kinesiske strengeinstrumenter.

En kordofon er ethvert musikkinstrument som lager lyd først og fremst ved hjelp av en vibrerende streng eller strenger oppspent mellom to punkter. Det er en av de fire hovedinndelingene av instrumenter i det originale Hornbostel-Sachs-systemet for klassifisering av musikkinstrumenter.[1]

Det som de fleste vil kalle strengeinstrumenter er klassifisert som kordofoner, for eksempel fioliner, gitarer, lyrer og harper. Begrepet omfatter imidlertid også instrumenter som mange fra vestlige land ville nøle med å kalle strengeinstrumenter, slik som noen typer spilledåser og pianoet (som selv om det ofte blir kalt et strengeinstrument, også kalles et tangentinstrument og et perkusjonsinstrument).

Hornbostel-Sachs deler kordofoner inn i to hovedgrupper: instrumenter uten en resonator som er en integrert del av instrumentet (som har klassifiseringsnummeret 31), og instrumenter med en slik resonator (som har klassifiseringsnummer 32).[1] De fleste vestlige instrumenter kommer i den andre gruppen, men pianet og cembaloen kommer i den første gruppen. Hornbostel og Sachs' kriterium for å avgjøre hvilken undergruppe instrumentet faller inn i er om resonatoren kan tas bort uten å ødelegge instrumentet, og da er det klassifisert med nummer 31. Tanken om at pianoets kasse, som fungerer som en slags resonator, kan fjernes uten å ødelegge instrumentet, kan virke merkelig, med dersom verket og strengene ble tatt ut av boksen sin, ville man stadig kunne spille på det. Dette er ikke tilfelle med en fiolin, fordi strengen passerer over en bru som er lokalisert på resonnansboksen, slik at fjerning av resonatoren her ville bety at strengene ble slakke.

Klassifisering[rediger | rediger kilde]

Hornbostel-Sachs system for klassifisering av musikkinstrumenter deler inn kordofoner i følgende klasser, avhengig av hvordan instrumentet er oppbygd:[1]

  • 31: instrumentet består kun av en strengeholder, eventuelt med en resonator som kan avmonteres (siterinstrumenter, som piano og siter)
  • 32: strengeholder og resonator er én fast enhet (som lutter og harper)
  • 33: ved å klimpre en streng festet til et trommeskinn (vanlig i indiske trommer, var opprinnelig regnet som membranofon klasse 22, men har blitt flyttet til kordofon[1])

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d «Revision of the Hornbostel-Sachs Classification of Musical Instruments by the MIMO Consortium» (PDF) (engelsk). Musical Instrument Museums Online. 8. juli 2011. s. 12–16. Besøkt 19. november 2015. 
  Hornbostel-Sachs system for klassifisering av musikkinstrumenter  

Idiofon | Membranofon | Kordofon | Aerofon | Elektrofon

Liste over musikkinstrumenter etter Hornbostel-Sachs-nummer