Django Reinhardt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Django Reinhardt
Django Reinhardt (Gottlieb 07301).jpg
Født 23. januar 1910
Belgia Liberchies, Belgia
Pont-à-Celles
Død 16. mai 1953 (43 år)
Frankrike Fontainebleau, Frankrike
Q250106
Bror Joseph Reinhardt
Barn Henri Baumgartner, Babik Reinhardt
Yrke Musiker, komponist
Nasjonalitet Belgia
Sjanger Jazz
Instrument Gitar
Aktive år 19281953

Jean-Baptiste (Django) Reinhardt (født 23. januar 1910 i Liberchies i Belgia, død 16. mai 1953 i Fontainebleau i Frankrike) var en fransk jazzmusiker (gitar), kjent for virtuos sigøynerjazz, oppvokst utenfor Paris i manouchemiljøet. Han regnes som en av jazzens mest innflytelsesrike artister og er en av jazzens første gitarsolister. Sønnen Babik Reinhardt var også jazzgitarist.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Hans første innspillinger var som akkompagnatørbanjo (1928). Etter å ha blitt alvorlig brannskadet (2. november 1928), skiftet han over til gitar, med en unik stil som omfattet de tre gjenværende brukbare fingre (inkl. tommelen) på sin venstre hånd. 1934 debuterte strengekvartetten Hot Club de Paris, som i 1935 ble utvidet til kvintett under navnet Le Quintette du Hot Club de France" (QHCF): Stéphane Grappelli fiolin, broren Joseph Reinhardt gitar, Roger Chaput gitar og Louis Vola bass.

Reinhardt var en av jazzens storheter, og spilte da også med Coleman Hawkins, Benny Carter, Rex Stewart og Louis Armstrong. Han minnes årlig gjennom prisene Django d'Or og flere musikkfestivaler, som Django Reinhardt Festival i New York og Djangofestivalen i Oslo (som er verdens eldste Djangofestival, arrangert hvert år fra og med 1980), samt Festival de Jazz Django Reinhardt i hjembyen Samois sur Seine. Musikk inspirert av Django, refereres ofte i dag til som String Swing, Jazz Manouche, Gypsy Swing, etc.

Django Reinhardt og QHCF holdt en konsert i Norge, 8 Februar 1939, i den Gamle Logen, Oslo. En forestilling kl 17.00 og en kl 19.00. Konserten ble anmeldt i Dagbladet av komponisten/musikkanmelderen Pauline Hall neste dag.

Hot Club de Norvège med gitaristen Jon Larsen i spissen har formidlet Djangos musikk i Norge siden 70-tallet. Internasjonalt fikk Djangomusikken sin renessanse på slutten av 80-tallet, blant annen gjennom Hot Club Records flere hundre plateutgivelser med Django-inspirert musikk.

Minneplakett for Django Reinhardt i Samois-sur-Seine

Den norske visesangeren Lillebjørn Nilsen gjør med sin sang Tanta til Beate en hyllest til artisten Django Reinhardt. Sangteksten omhandler artisten og musikken er også inspirert av Reinhardts jazz-stil.