Register (musikk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Register er en gruppe orgelpiper med lik klangfarge eller tilsvarende gruppe strenger på et cembalo. Organisten/cembalisten sjalter ulike registre inn eller ut for å endre instrumentets klangfarge.

I videre forstand forstand brukes register om en gruppe toner med lik klangfarge, enten lyden er produsert av strenger, piper, stemmebånd eller annet. Eksempelvis har eldre klavertyper som hammerklaver ulik klangfarge i bass-, mellom og diskantregistrene, mens moderne konsertklaver har en mer enhetlig klang over hele instrumentets toneomfang. Klarinett er eksempel på et blåseinstrument med temmelig ulik klangfarge i høyt og lavt register.

Vokale registre[rediger | rediger kilde]

Vokale registre eller stemmeregistre er en tradisjonell oppdeling av det stemmeomfanget som en sanger kan produsere med enhetlig klangfarge. De de to vanligste er brystregister (også kalt modal- eller fullregister) og hoderegister (også rand- eller falsettregister). I tillegg finnes knirk og fløyteregister.

For brystregisteret svinger stemmebåndene i sin fulle lengde og tykkelse, mens i hoderegisteret er stemmebåndene strukket og tynne, og det er bare kantene som svinger. Stemmen til amatørsangere har vanligvis ulik klangfarge i de ulike registrene, med en tydelig «knekk» i overgangen. Omfanget med enhetlig klangfarge kan imidlertid utvides med øving, og klassisk sangskolering tilstreber at sangerne skal få et størst mulig toneomfang med samme klangfarge. Sangere som lykkes med dette sies å ha en egal stemme.

Kilder[rediger | rediger kilde]