Skjermsivaksslekta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Skjermsivaksslekta
Skjermkypergras (Cyperus alternifolius)
Skjermkypergras (Cyperus alternifolius)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cyperus
L.
Norsk(e) navn: skjermsivaksslekta
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Gruppe: karplanter
Gruppe: blomsterplanter
Gruppe: enfrøbladete planter
Orden: grasordenen
Familie: starrfamilien
Antall arter: ca. 600
Habitat: som regel på våte steder
Utbredelse: alle tropiske til tempererte strøk
Arter:

Skjermsivaksslekta (Cyperus) er ei planteslekt i starrfamilien.

Artene er ett- eller flerårige urter med jordstengel, utløpere eller mer sjeldent knoller. C4-fotosyntese er vanlig i slekta, men det finnes også arter med C3-fotosyntese. Stengelen har ikke leddknuter og er massiv (ikke hul) og trekantet eller rund i tverrsnitt. Bladene er som regel grunnstilte. Blomsterstanden er endestilt og består av flere aks som er samlet i et hode. Ved basis av blomsterstanden sitter lange høyblad. Blomstene er som regel tvekjønnede med 1–3 pollenbærere, og fruktemnet har 2–3 arr. Frukten er en flattrykt, linseformet eller trekantet nøtt.

Slekta er utbredt i alle tropiske, subtropiske og varmt tempererte områder. Mange av artene vokser på våte steder. Ingen arter finnes naturlig i Norge, men dvergak (Cyperus fuscus) vokser nordover til Danmark og Sverige. Den amerikanske skjermsivaks (Cyperus eragrostis) blir av og til funnet forvillet i Norge, men er for varmekrevende til å kunne etablere seg.

Den mest kjente arten er papyrus (Cyperus papyrus), som var svært viktig i oldtidens Egypt. Jordmandel (Cyperus esculentus) har spiselige jordknoller. Skjermkypergras (Cyperus alternifolius) dyrkes som hageplante i varme strøk og innendørs i kjøligere områder. Cyperus helferi brukes som akvarieplante. Cyperus rotundus har spredt seg til de fleste varme land og blir regnet som det verste av alle ugras.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • «Cyperus». Flora of China. Besøkt 12. januar 2020. 
  • «Cyperus». Flora of North America. Besøkt 12. januar 2020. 
  • Skjermsivaksslekta i Artsdatabanken. Besøkt 12. januar 2020.
  • «Parasollagar». Den virtuella floran. Arkivert fra originalen 13. juli 2022. Besøkt 12. januar 2020. 
  • M. Blamey og C. Grey-Wilson (2004). Wild Flowers of the Mediterranean (2 utg.). London: A & C Black. s. 528–529. ISBN 0-7136-7015-0. 
  • P. Jiménez-Mejías og M. Luceño (2011). «Cyperus». Cyperaceae. – In: Euro+Med Plantbase - the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Besøkt 12. januar 2020. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Blomsterstand hos Cyperus cyperoides