Sumpstyraks

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Styrax americanus
Nomenklatur
Styrax americanus
Lam.
Populærnavn
sumpstyraks[1]
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppeblomsterplanter
Gruppeegentlige tofrøbladete planter
Gruppeasterider
Ordenlyngordenen
Familiestyraksfamilien
SlektStyrax
Miljøvern
Fremmedartslista:[2]
Svært høy risikoHøy risikoPotensielt høy risikoLav risikoIngen kjent risikoIkke vurdert

NK — Ingen kjent risiko 2023

Økologi
Habitat: våte steder
Utbredelse: sørøstlige USA

Sumpstyraks (Styrax americanus) er en løvfellende busk eller lite tre i styraksfamilien.

Den har ei vid krone og blir 3–5 m høy. Stammene kan ha en diameter på opptil 7,5 cm. Barken på stammen er glatt og mørkegrå til brun, men kvistene kan være grønne, grå eller rødbrune. Unge kvister er hårete, men blir glatte. Bladene sitter spredt og er elliptiske til eggformede, 1,2–10 cm lange og 0,6–5,7 cm brede. De er helrandede eller fintannede, glatte på oversiden og hårete under.

Busken blomster i mars–juni med duftende, hvite blomster som sitter enkeltvis eller 2–5 sammen. Det er 5 kronblad, og den hvite griffelen stikker ut forbi de 10 pollenbærerne. Frukten er en rund, 7–9 mm stor kapsel med som regel 1 frø, mer sjelden 2–3 frø. Den er moden i juni–oktober.

Sumpstyraks vokser på fuktig, sur jord i skog, sumper og langs bekker, ofte sammen med sumpsypress og Nyssa. Den er utbredt i det sørøstlige USA på kystslettene fra Virginia sørover til Florida og vestover til Louisiana og østlige Texas. Arten finnes også i Mississippi- og Ohio-dalene nordover til sørlige Missouri, sørlige Illinois, Indiana og sørlige Ohio.

Åmene til prometeusspinner (Callosamia promethea) kan leve på sumpstyraks.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger»Åpent tilgjengelig. Artsdatabanken. 2. oktober 2023. Besøkt 2. oktober 2023. 
  2. ^ Hegre H, Solstad H, Alm T, Fløistad IS, Pedersen O, Schei FH, Vandvik V, Vollering J, Westergaard KB og Skarpaas O (11. august 2023). «Karplanter. Vurdering av økologisk risiko for sumpstyraks Styrax americanus som NK (NR i 2018) for Fastlands-Norge med havområder»Åpent tilgjengelig. Fremmedartslista 2023. Artsdatabanken. Besøkt 2. oktober 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]