MAN

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra MAN (bil))
Hopp til: navigasjon, søk
MAN SE
MAN SE
Tidligere navnVereinigte Maschinenfabrik Augsburg und Maschinenbaugesellschaft Nürnberg A.G. (1898)
Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg AG (1908)
Org.formSE-selskap
Etablert1898
Datterselskap(er)MAN Diesel & Turbo
MAN Truck & Bus
HovedkontorMünchen
Bransjebilteknikk og maskinteknikk
StyrelederFerdinand K. Piëch[1]
Adm. dir.Georg Pachta-Reyhofen[2]
Antall ansatte47 670 (2010)[3]
Salgsinntekter16,5 milliarder Euro(2011)
Nettsidehttp://www.man.eu/

MAN SE, tidligere Maschinenfabrik Augsburg-Nürnberg AG, er et tysk industrikonsern med hovedsete i München i delstaten Bayern. Den største delen av konsernet utgjøres av MAN Truck & Bus som produserer nyttekjøretøyer, mens en mindre del av omsetningen kommer fra MAN Diesel & Turbo som produserer turbiner og skipsmotorer, og MAN Latin America.

Firmaet feiret jubileum i 2008, og hadde da ca. 51 300 ansatte i 120 land. MAN har helt eller delvis eide datterselskap i India, Polen, Tyrkia, Kina, USA, De forente arabiske emirater, Sør-Afrika, Usbekistan, Portugal, Østerrike, og Tyskland.

De ble stiftet i 1898 etter en sammenslåing av Maschinenfabrik Augsburg og Maschinenfabrik Nürnberg. Rudolf Diesel fikk prototypen til dieselmotoren klar i tidlig 1897 mens han jobbet ved Maschinenfabrik Augsburg i Augsburg.

MANs bussproduksjon ble slått sammen med Neoplan i 2001, og det resulterende selskapet heter Neoman. MAN produserte frem til 1960-årene også traktorer, og er kjent for å være først ute med dieselmotor på traktorene.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]