Ferdinand Piëch

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Ferdinand Piëch
Ferdinant Piech by Stuart Mentiply.jpg
Født17. april 1937 (82 år)
Wien
Ektefelle Ursula Piëch
Far Anton Piëch
Mor Louise Piëch
Utdannet ved Eidgenössische Technische Hochschule Zürich
Beskjeftigelse
8 oppføringer
Oppfinner, bedriftsleder, gründer, universitetslærer, ingeniør, industrieier, konstruktør, næringslivsleder
Nasjonalitet Østerrike
Utmerkelser Delstaten Niedersachsens medalje, Wilhelm-Exner-medaljen (2002), Karmarsch-Denkmünze (2001), storkors av Republikken Italias fortjenstorden, honorary doctor of ETH Zürich

Ferdinand Karl Piëch (født 17. april 1937 i Wien, Østerrike) er barnebarn av Ferdinand Porsche og sønn av Louise Piëch, søster av Ferry Porsche. Piëch er kanskje mest kjent som direktør for Volkswagen, og han var blant annet den som bestemte at Bugatti Veyron skulle settes i produksjon. Piëch har 13 barn med fire kvinner.

Piëch fikk sin ingeniør-tittel i 1962, etter en hovedoppgave om utviklingen av en Formel 1-motor. Samtidig var Porsche involvert i F1, og utviklet blant annet en 8-sylindret motor for Porsche 804.

Piëch vant prisen Car Executive of the Century i 1999.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Mens han ledet Volkswagen ble Piëch kjent for sine aggressive grep mot andre markeder. Han løftet merkene Volkswagen og Audi inn i et høyere segment, med stor suksess. Han gikk også etter nye merkenavn, og kjøpte blant annet Lamborghini for Audi, samt reetablerte Bugatti Automobiles SAS. Hans kjøp av britiske Rolls-Royce og Bentley var mer kontroversielt. Etter å ha kjøpt fabrikkene i Crewe, England ble Volkswagen nektet rettighetene til Rolls-Royce-merkenavnet. Piëch hevdet senere at han kun ønsket Bentley-navnet, men tapet av Rolls-Royce til rivalen BMW ble sett på som et stort nederlag.

Piëch klarte også å redde Volkswagen på det amerikanske markedet. Hans forgjenger, Dr. Hahn, hadde lenge forsøkt å hente inn tapte markedsandeler i USA og Canada, som han hadde bygget opp som leder for Volkswagen of America fra 1958 til 1965, men mislyktes. Piëch bidro til å snu Volkswagens utvikling ved å sette Volkswagen New Beetle i produksjon, en modell som fra 1998 ble en stor suksess i USA.

Hos Porsche sto Piëch bak store endringer. Han sørget for at racerførernes plassering i bilen ble endret fra venstre til høyre, fordi dette ble sett på som en stor fordel på baner som gikk med klokka, noe de fleste gjorde. Fra å hovedsakelig bygge små racerbiler med omkring 2 liters sylindervolum overrasket Porsche mange, og gjorde en risikabel investering, da de startet byggingen av 25 Porsche 917 med 5-liters motor. Piëch startet også utviklingen av en 16-sylindret motor, ment for CanAm-serien, men ble nektet sjansen til å prøve den i løp fordi den eksisterende 12-sylindrede motoren var enklere, kraftigere og meget vellykket. Tre tiår senere, som direktør for Volkswagen, insisterte Piëch på å bygge den svært ambisiøse Bugatti Veyron, med en turboladet, 16-sylindret motor, 1 001 hestekrefter og en toppfart på over 400 kilometer i timen. Disse tallene var nær, eller til og med høyere, enn tallene på Porsche 917 og andre løpsbiler. Piëch sto også bak luksus-sedanen Volkswagen Phaeton, som var ment å konkurrere med biler som Mercedes-Benz S-Klasse.

Eierskap i Porsche[rediger | rediger kilde]

Piëch eier omkring 13% av Porsche. For å hindre krangel mellom de mange familiemedlemmene ble det tidlig i 1972 bestemt at ingen medlem av Porsche-familien tillates å være involvert i den daglige driften av selskapet. Til og med selskapets grunnlegger, Ferry Porsche (Piëchs onkel), trakk seg da denne avgjørelsen ble tatt. Dette gjorde også at Piëch hoppet over til Audi.