Neoplan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Neoplan
Org.formAndelsselskap (GmbH)
BransjeKjøretøyindustri
Etablert1935
Eier(e)MAN
MorselskapMAN Truck & Bus
HovedkontorStuttgart
LandTyskland
Produkt(er)buss
langrutebuss
apron bus
Antall ansatte 8 500
Nettstedwww.neoplan.de (en)

Neoplan er en tysk bussprodusent som inngår i Neomankonsernet.

Bussene har meget til felles med MAN-busser og andre tyske merker, for eksempel Mercedes Benz. Motorer og andre komponenter er ofte de samme som i disse merkene.

Bussene er blitt mer lik MANs tilsvarende, ettersom Neoplan ble slått sammen med MAN i Neomankonsernet. Lavgulvsbussene, som Neoplan Centroliner, bygger på MAN Lion's City. Det som skiller dem er først og fremst front og bakparti og noen andre karosseridetaljer.

Neoplan bygger for det meste sine egne karosserier og tidligere også egne chassiser til bussene, i noen tilfeller kunne chassiset være fra en annen produsent og en tid etter sammenslåingen med MAN er det bare MAN-chassis og noen ganger også MAN-karosserier.

Turist- og langdistansebusser er Neoplans spesialitet, men også bybusser ble bygget før sammenslåingen med MAN.

Uppsala er den by der Neoplan lenge var det vanligste bussmerket blant bybussene, men også andre byer i Skandinavia har hatt et fåtall Neoplan som bybusser, blant annet i Borås, Jönköping og Linköping.

Når det gjelder turist- og langdistansebusser har merket vært kjent i Sverige siden 1960-tallet, og har forekommet i mange ulike deler av landet.

Internasjonalt er Neoplan vanlig først og fremst i Sentraleuropa, men forekommer også i f. eks. Nord-Amerika og Asia.

Den polske delen av Neoplan (Neoplan Polska) som fra midten av 1990-tallet bygde Neoplan N40xx-serien på lisens, ble i 2001 en egen uavhengig bussbygger ved navn Solaris.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]