Lyder Sagens gate 10

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°55′47,867″N 10°43′40,314″Ø

Lyder Sagens gate 10
Lyder Sagens gate 10.JPG
Beliggenhet
NavnLyder Sagens gate 10
AdresseLyder Sagens gate 10
StrøkFagerborg
OmrådeBydel St. Hanshaugen
KommuneOslo
Bygningsdata

Lyder Sagens gate 10 er en villa på Fagerborg i Oslo, nær Stensparken. Den er kjent som et kunstnerhjem ettersom forfatteren Sigrid Undset (1882–1949) bodde her i årene 18861890.

SitatHva kom det av at det baketter alltid stod for henne som om de årene de bodde i «Lydersagen» var hennes egentlige barndom? De bodde der bare fire år, men i erindringen fylte de opp sånn, så denne tiden syntes lengre enn hele tiden før og alle årene baketter tilsammen. Og ingen av de andre stedene der de hadde levd, og ingen steder hvor de kom til å bo siden, var hjemme på samme måteSitat
– Sigrid Undset i «Elleve år»

Sigrid Undset var født i Danmark, og flyttet til Oslo som toåring, hvor faren, arkeologen Ingvald Undset, arbeidet ved universitetet. Familien bodde på skiftende adresser rundt Stensparken: Hassel­bakken, Lyder Sagens gate, Keysers gate, Stensgaten. Den unge Sigrid selv knyttet seg særlig til Lyder Sagens gate, kanskje fordi det var her hun lærte å lese, leke utendørs og erobre utearealene.

Huset og årene der er særlig skildret i Undsets selvbiografiske roman Elleve år (1934).

Huset er i privat eie som bolig, og det er ikke særskilt tilrettelagt for å minnes Undset. En statue av Undset, utført av Kjersti Wexelsen Goksøyr i 1991, står i Stensparken.

Litteratur og andre kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]