Livinallongo del Col di Lana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Livinallongo del Col di Lana / Fodom
Livinallongo del Col di Lana / Fodom
Livinallongo del Col di Lana / Fodom
Italy location map.svg
46°29′0″N 11°57′0″ØKoordinater: 46°29′0″N 11°57′0″Ø
Land Italia Italia
Region Flagget til Veneto Veneto
Provins Belluno
Status Kommune
Areal 99 km²
Befolkning 1 417 (2004)
Høyde 1 645 moh
Postnummer 32020
Telefonprefiks 0436

Livinallongo del Col di Lana (italiensk) eller Fodom (ladinsk) er en kommune i den italienske provinsen Belluno i regionen Veneto. Kommunen ligger på 1645 meters høyde i Dolomittene. Sammen med den lille nabokommunen Colle Santa Lucia utgjør Livinallongo dalen Fodom, som er overveiende ladinsktalende (ca. 90 %). Ladinsken har imidlertid ingen offisiell status i provinsen Belluno.

Vintersportsstedet Arabba (ladinsk Rèba) er en av kommunens 17 «fraksjoner» (landsbyer).

Geografi[rediger | rediger kilde]

Fodom er dalen til Cordevoles (ladinsk Ru de Pordou) øvre løp og strekker seg oppover mot Sellamassivet i vest. Sydover drenerer den mot Piave. Dalen er omgitt av høye fjell på alle kanter. Dette er Marmolada (3343 moh.) i sør, Sella (3151 moh.) i vest og Fanesgruppen i nord. Rett nord for kommunens hovedlandsby Pieve di Livinallongo (ladinsk La Plie) ligger fjelltoppen Col di Lana (2462 moh.), som kommunen siden 1933 er oppkalt etter (på italiensk).

Over flere fjellpass er Livinallongo forbundet med de andre ladinskspråklige dalene:

Livinallongo del Col di Lana.jpg

Historie[rediger | rediger kilde]

Første gangen et sted i området nevnes i skriftlige kilder, var i 1027 som Buchenstein. Dalen hørte den gang til fyrstbispedømmet Brixen og dermed til Tirol og senere Østerrike. Mellom 1897 og 1900 bygde østerrikerne festningene La Corte, Ruaz og Tra i sassi (Val Parola) i området. Under første verdenskrig ble området evakuert og sterkt krigsskadet. Blant annet ble toppen av Col di Lana sprengt i 1916. Etter Saint-Germain-traktaten i 1919 kom området til Italia og ble i 1923 lagt til provinsen Belluno.

Den 28. og 29. oktober 2007 ble det gjennomført en folkeavstemning i Livinallongo, Colle Santa Lucia og Cortina d'Ampezzo om hvorvidt området skal tilbakeføres til Syd-Tirol. Flertallet av befolkningen stemte for en gjenforening med Syd-Tirol. I Livinallongo var valgdeltagelsen på 78 % med 86 % ja-stemmer. Før tilbakeføringen kan finne sted, må det italienske parlamentet, Trentino-Syd-Tirols regionalråd og Syd-Tirols provinsråd godkjenne søknaden.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Arabba