Liste over proster, visebiskoper og biskoper på Færøyene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Domkirken i Tórshavn er sete for biskop og domprost i Fólkakirkjan.
Prestegården og kirken på Viðareiði, som har vært hovedsogn på Norðoyar.

Liste over proster, visebiskoper og biskoper på Færøyene viser de øverste lederne for den lutherske statskirken på Færøyene. Etter reformasjonen ble kirken på Færøyene en del av den lutherske dansk-norske statskirken, fra 1539 til 1557 som eget bispedømme. Deretter ble Færøyene et prosti underlagt vekslende bispedømmer: Bergen stift fra 1557 til 1709, Sjællands stift fra 1709 til 1720, Islands stift fra 1720 til 1775, og så Sjællands stift (fra 1922 Københavns stift). Prosten hadde ingen bestemt embedsbolig, men hadde sete på prestegården i det prestegjeldet som han ellers var sogneprest for. I 1963 fikk prosten på Færøyene status som visebiskop eller stedfortredende biskop under Københavns biskop. I 1990 ble Færøyene utskilt fra København som eget bispedømme (stift) med domkirke i Tórshavn. I 2007 ble den lutherske kirken på Færøyene en egen statskirke, Fólkakirkjan, og ikke lenger en del av den danske Folkekirken. Kirken ledes av biskopen med domprosten i Tórshavn som stedfortreder.

Navn[1][2][3] Prestegjeld Periode
Biskop
Jens Gregoriussen Riber
(ca. 1480–1571)
Man silhouette.svg Kirkjubøur 1540–1556
Visebiskop
Heini Havreki
(1514–1576)
Man silhouette.svg Eysturoy 1557–1566
Audun Andersen
(1520–1598)
Man silhouette.svg Eysturoy 1566–1598
Thorluf Gregersen
(1563–1625)
Man silhouette.svg Eysturoy[a] 1598–1625
Christian Pedersen Morsing
(1529–1628)
Man silhouette.svg Suðurstreymoy 1625–1628
Jens Jensen Skive
(1584–1648)
Man silhouette.svg Sandoy 1628–1648
Hans Rasmussen
(1603–1651)
Man silhouette.svg Suðurstreymoy 1648–1651
Hans Gabrielsen Mittens
(1589–1670)
Man silhouette.svg Norðoyar 1651–1670
Lucas Jacobsen Debes
(1623–1675)
Man silhouette.svg Suðurstreymoy 1670–1675
Peder Hellesen Wiborg
(1599–1679)
Man silhouette.svg Eysturoy 1675–1679
Jacob Christensen Klinte
(1618–1700)
Man silhouette.svg Eysturoy 1679–1700
Gregers Hansen Warde
(1632–1704)
Man silhouette.svg Norðurstreymoy 1701–1704
Christian Jensen Fers
(1663–1712)
Man silhouette.svg Vágar 1704–1712
Anders Knudsen Lemvig
(1658–1742)
Man silhouette.svg Eysturoy 1712–1730
Clemens Jensen Follerup
(1681–1766)
Man silhouette.svg Norðoyar 1730–1747
Mikkel Andersen Arrhøeboe
(1689–1757)
Man silhouette.svg Sandoy 1747–1757
Christen Jensen Djurhuus
(1708–1775)
Man silhouette.svg Eysturoy 1758–1775
Jacob Frederiksen Eisenberg
(1726–1783)
Man silhouette.svg Sandoy 1776–1783
Andreas Christensen Djurhuus
(1742–1814)
Man silhouette.svg Eysturoy 1783–1814
Amtsprost
Peter Matthiesen Hentze
(1753–1843)
Man silhouette.svg Sandoy 1814–1829
Herredsprost
Søren Sørensen
(1790–1864)
Man silhouette.svg Norðoyar 1829–1831
Herredsprost
Niels Johnsen Struer
(1797–1874)
Man silhouette.svg Vágar 1831–1838
Herredsprost
Christian Benedict Garde
(1803–1882)
Man silhouette.svg Eysturoy 1838–1843
Hans Andersen Lund
(1806–?)
Man silhouette.svg Suðurstreymoy 1843–1847
Andreas Christian Pontoppidan
(1812–1892)
Man silhouette.svg Suðurstreymoy 1847–1849
Otto Jørgensen
(1808–1858)
Otto Frederik Christin Jørgensen.png Eysturoy 1849–1854
Andreas Djurhuus
(1817–1879)
Andreas Djurhuus, próstur.jpg Suðurstreymoy 1854–1867
V.U. Hammershaimb
(1819–1909)
Vencelaus Ulricus Hammershaimb.png Eysturoy 1867–1878
Theodor Sørensen
(1849–1929)
Søren Henrik Theodor Sørensen.png Eysturoy 1878–1884
Jens Christian Evensen
(1840–1904)
Jens Christian Evensen.png Eysturoy 1885–1900
Fríðrikur Petersen
(1853–1917)
Provst Frederik Petersen.jpg Eysturoy 1900–1917
Andreas Christian Evensen
(1874–1917)
Andrias Christian Evensen.png Eysturoy 1917
Jákup Dahl
(1878–1944)
Jákup Dahl (1).png Suðurstreymoy 1918–1944[b]
Visebiskop
Jákup Joensen
(1902–1975)
Man silhouette.svg Suðurstreymoy 1946–1972[c]
Visebiskop
Ejvind Vilhelm
(1923–)
Man silhouette.svg Suðurstreymoy eystara 1973–1990
Biskop
Hans Jacob Joensen
(1938–)
Man silhouette.svg Suðurstreymoy eystara 1990–2007
Biskop
Jógvan Fríðriksson
(1957–)
Jógvan Fríðriksson 2010 (cropped).jpg Suðurstreymoy eystara 2007–

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Thorluf Gregersen var sogneprest på Sandoy frem til 1583, deretter på Eysturoy.
  2. ^ Jákup Dahl døde i 1944. Sogneprest Gulak Jacobsen var konstituert som prost frem til 1946.
  3. ^ I 1963 fikk prosten på Færøyene status som visebiskop eller stedfortredende biskop.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Øssurson, Janus (1963). Føroya biskupa, prósta og prestatal (færøysk). Tórshavn: Mentunargrunnur Føroya Løgtings. OCLC 21827019. 
  2. ^ Nielsen, Carl Frederik (1879). «Færøernes geistlige Stat eller Geistlighedens Personalhistorie i Færøernes Provstie». I Wiberg, Sofus Wilhelm. Supplement til personalhistoriske, statistiske og genealogiske Bidrag til en almindelig dansk Præstehistorie (dansk). Faaborg: L.B. Deichmann. s. 22–27. OCLC 865631231. 
  3. ^ Jacobsen, Ásbjørn (2. januar 2013). «Eingin próstagarður burturav» (færøysk). kristin.fo. Arkivert fra originalen 4. mars 2016. 

Se også[rediger | rediger kilde]