Hopp til innhold

Omforent memorandum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Omforent memorandum, på fransk kalt mémorandum d'entente og på engelsk memorandum of understanding (MoU), er en type avtale som gjenspeiler en felles forståelse. I folkeretten benytter noen stater betegnelsen omforent memorandum bare for dokumenter som ikke er folkerettslig bindende, i tilfeller der det vurderes som formålstjenlig med en skriftlig avtale, men der inngåelse av en folkerettslig bindende traktat anses som unødvendig.[1] Andre stater, inkludert Norge, vurderer innholdet i det enkelte omforente memorandum som grunnlag for om det anses folkerettslig bindende eller ikke.[2] I utvidet forstand benyttes betegnelsen også utenfor folkeretten og diplomatiet om avtaler andre parter inngår seg imellom.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ G. R. Berridge, Alan James og Lorna Lloyd: The Palgrave Macmillan Dictionary of Diplomacy, 3. utgave, Basingstoke: Palgrave Macmillan, 2012, s. 240–241.
  2. ^ Folkerettslige avtaler. Om forhandling og inngåelse av folkerettslige avtaler. Utarbeidet av Utenriksdepartementets rettsavdeling, Utenriksdepartementet, 2014, s. 14–15.
Autoritetsdata