Hopp til innhold

Masvingo (provins)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Masvingo

Kart over Masvingo

LandZimbabwes flagg Zimbabwe
StatusProvins
Adm. senterMasvingo
Areal56 566 km²
Befolkning1 318 705 (2002)
Bef.tetthet23,31 innb./km²
SpråkTswa, Ndau, tshivenda Rediger på Wikidata
Høyde o.h.707 meter
Kart
Masvingo
21°S 31°Ø

Masvingo er en provins i Zimbabwe. Den har et areal på 56 566 km² og en befolkning på rundt 1,3 millioner innbyggere (2002). Masvingo (tidligere Fort Victoria) er provinsens hovedstad. Byen ble grunnlagt i 1890 og var den første store bosetningen som ble etablert av pioneer–kolonnen til BSAC som gjør den til den eldste byen i Zimbabwe. Den ble kalt Fort Victoria etter dronning Victoria.

Provinsen er stort sett befolket av medlemmer av karanga-stammen som er medlemmer av den shona-språklige gruppen av stammer som også inkluderer zezuru, manyika og ndau.

Provinsen Masvingo, som før 1982 het Victoria, er i den tørrere lavveld-området sør i Zimbabwe. Grensene ble noe forandret i 1980-årene. Fra de hvite bosetterne slo seg ned her til 2000 ble det meste av området her brukt til kvegdrift. Det er gruvedrift her og sukker blir dyrket (vannet fra Muturikwi-innsjøen). Med landreformene på begynnelsen av det 21. århundre har kvegdriften i stor skala og blandede gårdsbruk blitt redistribuert til små gårdsbruk.

Øst i provinsen, langs grensen til Mosambik, ligger Gonarezhou National Park, del av Gaza, Kruger og Gonarezhou Transfrontier National Park området.

Provinsens administrative distrikter er Bikita, Chivi, Zaka og Masvingo i midten; Gutu i nord, og Mwenezi og Chiredzi i henholdsis sør og øst.