Liste over kulturminner i Voss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kartvisning Vis alle koordinater : OSM eller Bing

Liste over kulturminner i Voss er en oversikt over fredede og/eller bevaringsverdige bygninger og elementer i Voss. Data er hentet fra Riksantikvarens liste over kulturminner.

ID-nummer består av et lenket tall som går direkte til det aktuelle kulturminnet i Kulturminnesøk.

Id Navn Wikipediaartikkel Bilde Kategori Datering Koord Wikidata Kommune
6113 Mosafinn - Fetts fk. 7 Mosafinn - Fetts fk. 7 Bergkunst Bronsealder 60°36′58″N 6°17′45″Ø Voss
6115 Rørgo - Skålgrop, Stegen Rørgo - Skålgrop, Stegen Bergkunst Jernalder 60°39′15″N 6°00′05″Ø Voss
45607 Røte - Lok. 1, Slaktingehedlo Røte - Lok. 1, Slaktingehedlo Bergkunst Bronsealder 60°38′07″N 6°18′54″Ø Voss
55344 Haugo - Fetts fk. 3, Blotasteinen Haugo - Fetts fk. 3, Blotasteinen Bergkunst Bronsealder 60°37′30″N 6°26′25″Ø Voss
55345 Hustveit - Fetts fk. 1/1 Hustveit - Fetts fk. 1/1 Bergkunst Bronsealder 60°43′52″N 6°29′56″Ø Voss
55350 Rykkje (Skjerve) - Fett fk. 1, Sledasteinen Rykkje (Skjerve) - Fett fk. 1, Sledasteinen Bergkunst Jernalder 60°38′54″N 6°32′30″Ø Voss
60495 Gjøstein - Fetts fk. 1/1-3 Gjøstein - Fetts fk. 1/1-3 Bergkunst Bronsealder
Bronsealder
60°43′55″N 6°29′33″Ø Voss
60498 Hustveit - Fetts fk. 1/2 Hustveit - Fetts fk. 1/2 Bergkunst Bronsealder 60°43′56″N 6°29′54″Ø Voss
136012 Liland - Gropstein (Liland I) Liland - Gropstein (Liland I) Bergkunst Førreformatorisk tid 60°37′46″N 6°16′47″Ø Voss
136014 Gjerdåker - Gropstein (Breiset I og II) Gjerdåker - Gropstein (Breiset I og II) Bergkunst Førreformatorisk tid 60°42′41″N 6°36′33″Ø Voss
136016 Finne - Gropstein (Finnesloftet) Finne - Gropstein (Finnesloftet) Bergkunst Førreformatorisk tid 60°37′40″N 6°23′35″Ø Voss
136017 Moldbakken - Gropstein (Fyrjo A og B) Moldbakken - Gropstein (Fyrjo A og B) Bergkunst Førreformatorisk tid 60°44′05″N 6°37′29″Ø Voss
136018 Moldbakken - Gropstein (Fyrjo C) Moldbakken - Gropstein (Fyrjo C) Bergkunst Førreformatorisk tid 60°44′03″N 6°37′29″Ø Voss
136019 Moldbakken - Gropstein (Fyrjo D) Moldbakken - Gropstein (Fyrjo D) Bergkunst Førreformatorisk tid 60°44′06″N 6°37′31″Ø Voss
136020 Gjerstad - Gropstein (Krossasteinen) Gjerstad - Gropstein (Krossasteinen) Bergkunst Uviss tid 60°38′46″N 6°20′08″Ø Voss
136021 Hefte - Fetts fk. 2 (Hefte I) og Hefte II Hefte - Fetts fk. 2 (Hefte I) og Hefte II Bergkunst Førreformatorisk tid 60°42′57″N 6°30′06″Ø Voss
136022 Hefte - Gropstein (Hefte III Mjøstølen) Hefte - Gropstein (Hefte III Mjøstølen) Bergkunst Førreformatorisk tid 60°42′54″N 6°30′14″Ø Voss
136023 Hefte - Gropstein (Hefte IV) Hefte - Gropstein (Hefte IV) Bergkunst Uviss tid 60°42′56″N 6°30′05″Ø Voss
136095 Helgaset I Helgaset I Bergkunst Førreformatorisk tid 60°43′07″N 6°33′24″Ø Voss
136096 Helgaset II Helgaset II Bergkunst Førreformatorisk tid 60°43′07″N 6°33′24″Ø Voss
136100 Helgaset III Helgaset III Bergkunst Førreformatorisk tid 60°43′09″N 6°33′24″Ø Voss
136565 Kvitlastølen (Holesteinen) Kvitlastølen (Holesteinen) Bergkunst Førreformatorisk tid 60°40′50″N 6°11′30″Ø Voss
136566 Tøn - Gropstein (Remlo I) Tøn - Gropstein (Remlo I) Bergkunst Førreformatorisk tid 60°43′58″N 6°35′41″Ø Voss
136567 Tøn - Gropstein (Remlo II) Tøn - Gropstein (Remlo II) Bergkunst Førreformatorisk tid 60°43′58″N 6°35′41″Ø Voss
136570 Rykkje - Bergkunst (Skjerve II) Rykkje - Bergkunst (Skjerve II) Bergkunst Bronsealder 60°38′53″N 6°32′30″Ø Voss
136571 Vinje - Gropstein Vinje - Gropstein Bergkunst Førreformatorisk tid 60°47′53″N 6°31′36″Ø Voss
158794 Sollii Bergkunst Førreformatorisk tid 60°38′35″N 6°33′21″Ø Voss
170434 Saltsteinen Bergkunst Bronsealder 60°38′51″N 6°32′28″Ø Voss
94421 Bømoen Bømoen leir
Bømoen
Forsvarsanlegg 1800-tallet, fjerde kvartal
1900-tallet, første kvartal
1900-tallet, andre kvartal
1900-tallet, fjerde kvartal
60°37′54″N 6°30′08″Ø Voss
109390 Gjerdåker - Ødegård, Mulane Gårdsanlegg Jernalder
Jernalder
60°38′38″N 6°27′38″Ø Voss
87174 Kvilekvål Kvilekvål
Kvilekvål
Gårdstun 1800-tallet
1800-tallet, fjerde kvartal
60°38′37″N 6°09′31″Ø Voss
87226 Finne Finnesloftet
Finne
Gårdstun Middelalder 60°37′38″N 6°23′44″Ø Voss
87227 Lundarosen - ringheim - marstein Lundarosen - ringheim - marstein Gårdstun 1537-1649 60°38′17″N 6°26′13″Ø Voss
87228 Lydvo Lydvaloftet
Lydvo
Gårdstun Middelalder 60°37′27″N 6°23′05″Ø Voss
87229 MØLSTER, Voss Folkemuseum Mølstertunet
MØLSTER, Voss Folkemuseum
Gårdstun 1537-1649
1600-tallet, fjerde kvartal
1700-tallet
1700-tallet, første kvartal
1700-tallet, andre kvartal
1800-tallet
1800-tallet, første kvartal
1800-tallet, andre kvartal
1800-tallet, tredje kvartal
1800-tallet, fjerde kvartal
60°37′59″N 6°24′44″Ø Voss
87230 Oppheim - opheim Oppheim gårdstun Gårdstun 1537-1649 60°37′32″N 6°22′48″Ø Voss
87232 Ringheim Ringheim Gårdstun Middelalder 60°38′40″N 6°25′49″Ø Voss
87234 Hauge Hauge (Voss)
Hauge
Gårdstun 1600-tallet
1700-tallet
60°48′25″N 6°38′46″Ø Voss
119803 Lekve Lekve Gårdstun 1700-tallet
1700-tallet, første kvartal
60°37′53″N 6°25′02″Ø Voss
87231 Rekve Mølle kvernhusgjelen Rekve Mølle kvernhusgjelen Industrianlegg 1800-tallet, fjerde kvartal 60°37′46″N 6°18′55″Ø Voss
87233 Ygre jernbanestasjon - Bergensbanen Ygre stasjon
Ygre jernbanestasjon - Bergensbanen
Jernbaneanlegg 1800-tallet, fjerde kvartal
1900-tallet
60°38′43″N 6°30′26″Ø Voss
84105 Evanger kyrkjestad Evanger kirke
Evanger kyrkjestad
Kirkested Høymiddelalder
1800-tallet, tredje kvartal
60°38′50″N 6°06′53″Ø Voss
84952 Mjølfjell kyrkjestad Mjølfjell kapell
Mjølfjell kyrkjestad
Kirkested 1900-tallet, tredje kvartal 60°41′32″N 6°50′24″Ø Voss
85227 Oppheim kyrkjestad Oppheim kirke
Oppheim kyrkjestad
Kirkested Middelalder
1600-tallet, fjerde kvartal
1800-tallet, tredje kvartal
60°47′34″N 6°34′31″Ø Voss
85277 Raundalen kyrkjestad Raundalen kirke
Raundalen kyrkjestad
Kirkested 1900-tallet, første kvartal 60°40′40″N 6°37′56″Ø Voss
85853 Vinje (Vinjahaugen) kyrkjestad Kirkested Middelalder 60°48′30″N 6°30′58″Ø Voss
85856 Vinje kyrkjestad Vinje kirke (Voss)
Vinje kyrkjestad
Kirkested 1600-tallet, tredje kvartal
1800-tallet, tredje kvartal
60°47′33″N 6°30′40″Ø Voss
85868 Voss kyrkjestad Voss kirke
Voss kyrkjestad
Kirkested Middelalder 60°37′43″N 6°25′00″Ø Voss
144872 Flyvrak på Kvitanosi Krigsminnelokalitet 1900-tallet, andre kvartal 60°46′41″N 6°14′27″Ø Voss
25683 Vossevangen - Fetts fk. 5/1, Olavskrossen Olavskrossen
Vossevangen - Fetts fk. 5/1, Olavskrossen
Rituell-kultisk lokalitet Middelalder 60°37′38″N 6°25′12″Ø Voss
97485 Lydvo - Stølsvoll Seter Etterreformatorisk tid 60°29′01″N 6°25′05″Ø Voss
159301 To - Klauvberget 1 - Klebersteinsbrot Steinbrudd Vikingtid 60°43′28″N 6°09′56″Ø Voss
126179 Lensmannssteinen ved Vangskyrkja Lensmannssteinen
Lensmannssteinen ved Vangskyrkja
Tradisjonslokalitet Uviss tid 60°37′43″N 6°24′58″Ø Voss
132920 Hovmannafossen Tradisjonslokalitet Førreformatorisk tid 60°39′10″N 6°00′10″Ø Voss

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Lista er basert på Riksantikvarens liste over kulturminner, klikkbar lenke til hvert enkelt kulturminne finnes i første kolonne i tabellen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]