Liste over kulturminner i Halden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kartvisning Vis alle koordinater : OSM eller Bing

Liste over kulturminner i Halden er en oversikt over fredede og/eller bevaringsverdige bygninger og elementer i Halden. Data er hentet fra Riksantikvarens liste over kulturminner.

ID-nummer består av et lenket tall som går direkte til det aktuelle kulturminnet i Kulturminnesøk.

Id Navn Wikipediaartikkel Bilde Kategori Datering Koord Wikidata Kommune
42959 Jellhaugen Jellhaugen
Jellhaugen
Gravhaug Jernalder 59°08′37″N 11°15′43″Ø Halden
13279 Veden Bautasteinslokalitet Jernalder 59°07′50″N 11°27′09″Ø Halden
33008 Ås søndre Bautasteinslokalitet Jernalder 59°05′55″N 11°26′20″Ø Halden
52720 Vik øvre Bautasteinslokalitet Jernalder 59°08′51″N 11°17′37″Ø Halden
3562 Haugberget - Hovshaugen - Torphaugen
Haugberget - Hovshaugen - Torphaugen
Bergkunst Bronsealder 59°05′17″N 11°25′43″Ø Halden
13247 Hjelmungen øvre Bergkunst Bronsealder 59°09′09″N 11°14′42″Ø Halden
13342 Østerbo (Øfsen) Bergkunst Bronsealder 59°13′34″N 11°28′33″Ø Halden
13386 Rønlien - Rønnlia Bergkunst Bronsealder 59°01′02″N 11°33′59″Ø Halden
23132 Torphaugen - Hovshaugen Bergkunst Bronsealder 59°05′00″N 11°25′36″Ø Halden
23134 Bø mellem Bergkunst Bronsealder 59°04′58″N 11°26′36″Ø Halden
23136 Ystehedebruddene Bergkunst Bronsealder 59°04′03″N 11°24′41″Ø Halden
33007 Hov vestre I Bergkunst Bronsealder 59°05′17″N 11°25′39″Ø Halden
52676 Remmen Bergkunst Bronsealder 59°06′45″N 11°21′29″Ø Halden
52794 Hovshaugen - Torphaugen Bergkunst Bronsealder 59°05′09″N 11°25′47″Ø Halden
61448 Fosby Bergkunst Bronsealder 59°07′44″N 11°17′31″Ø Halden
71232 Alkerød Bergkunst Bronsealder 59°09′06″N 11°15′01″Ø Halden
71233 Alkerød Bergkunst Bronsealder 59°09′08″N 11°15′04″Ø Halden
71317 Berger Bergkunst Bronsealder 59°05′40″N 11°25′42″Ø Halden
80705 Nygård Bergkunst Bronsealder 59°08′51″N 11°15′37″Ø Halden
100071 Lokalitet 17, Tungården Bergkunst Yngre bronsealder
Bronsealder
59°09′04″N 11°14′27″Ø Halden
134944 Gjellestad vestre Bergkunst Bronsealder 59°09′13″N 11°15′30″Ø Halden
143771 Hjelmungen Øvre II Bergkunst Bronsealder 59°09′10″N 11°14′43″Ø Halden
143773 Hov vestre Bergkunst Bronsealder 59°05′11″N 11°25′44″Ø Halden
86046 KONGEGÅRDEN - WIELEGÅRDEN Kongegården
KONGEGÅRDEN - WIELEGÅRDEN
Boligeiendom 1800-tallet, første kvartal 59°07′18″N 11°23′13″Ø Halden
86048 SØYLEGÅRDEN - POULSENGÅRDEN Søylegården / Søilegaarden
SØYLEGÅRDEN - POULSENGÅRDEN
Boligeiendom 1800-tallet, andre kvartal 59°07′27″N 11°23′21″Ø Halden
86079 KARL DEN XII'S HUS - KARL XIIS HUS Karl den XII's hus
KARL DEN XII'S HUS - KARL XIIS HUS
Boligeiendom 1700-tallet
1800-tallet
59°07′40″N 11°26′35″Ø Halden
86045 BOCKRAMMGÅRDEN Bockrammgården
BOCKRAMMGÅRDEN
Bygårdsanlegg 1700-tallet, tredje kvartal 59°07′25″N 11°23′00″Ø Halden
86047 SJØBODENE Sjøbodene
SJØBODENE
Fiskevær-sjøbruksanlegg 1800-tallet 59°07′04″N 11°23′16″Ø Halden
3560 Store Holm, i matr Holm store Forsvarsanlegg 1900-tallet, første kvartal 59°05′57″N 11°25′01″Ø Halden
3591 Prestebakke Forsvarsanlegg Etterreformatorisk tid 58°59′48″N 11°31′41″Ø Halden
3913 Børsåsen Børsåsen Forsvarsanlegg Jernalder 59°06′24″N 11°15′29″Ø Halden
3943 Ravneberget Ravneberget (Halden) Forsvarsanlegg Jernalder 59°07′07″N 11°20′55″Ø Halden
13321 Festningsåsen Festningsåsen Forsvarsanlegg Jernalder 59°11′57″N 11°22′09″Ø Halden
13326 Festningsåsen Festningsåsen Forsvarsanlegg Jernalder 59°14′44″N 11°22′57″Ø Halden
16995 Ekeli Ekeli Forsvarsanlegg Uviss tid 59°01′34″N 11°31′08″Ø Halden
23098 Festningen Festningen Forsvarsanlegg Etterreformatorisk tid 59°10′22″N 11°35′02″Ø Halden
23128 Harekasfjellet Harekasfjellet Forsvarsanlegg Jernalder 59°07′17″N 11°25′19″Ø Halden
32913 Torpum Forsvarsanlegg Etterreformatorisk tid 59°07′40″N 11°17′16″Ø Halden
52816 Torgalsåsen Torgalsåsen Forsvarsanlegg Jernalder 58°58′02″N 11°29′15″Ø Halden
67301 Stutekollen Stutekollen Forsvarsanlegg Etterreformatorisk tid 59°07′12″N 11°24′45″Ø Halden
71305 Hatten Hatten (forsvarsanlegg) Forsvarsanlegg Jernalder 59°11′51″N 11°16′50″Ø Halden
81213 Trinneborgkollen Trinneborgkollen Forsvarsanlegg Jernalder 59°12′08″N 11°25′24″Ø Halden
81245 Glenne Glenne Forsvarsanlegg Folkevandringstid
Etterreformatorisk tid
58°58′29″N 11°30′04″Ø Halden
94449 HJELMKOLLEN Hjelmkollen fort
HJELMKOLLEN
Forsvarsanlegg 1900-tallet, første kvartal 59°06′05″N 11°16′32″Ø Halden
116637 Nordbakke skanse Nordbakke skanse Forsvarsanlegg Etterreformatorisk tid 59°03′35″N 11°34′28″Ø Halden
122685 Fredriksten festning Fredriksten festning
Fredriksten festning
Forsvarsanlegg Etterreformatorisk tid
1600-tallet
3 & 4 kvartal
1700-tallet
1 – 4 kvartal
1800-tallet
1 – 2 kvartal
1900-tallet
1 – 2 kvartal
59°07′13″N 11°24′02″Ø Halden
86053 Knardal Knardal
Knardal
Gårdstun Etterreformatorisk tid
1800-tallet, andre kvartal
59°06′56″N 11°23′21″Ø Halden
86055 Store Bjørnstad Store Bjørnstad
Store Bjørnstad
Gårdstun 1700-tallet, tredje kvartal 59°07′32″N 11°27′36″Ø Halden
120566 Bø Herrebø Bø Herrebø Gårdstun 1700-tallet, tredje kvartal 59°11′25″N 11°30′38″Ø Halden
149565 Vevlen Grøntområder 1800-tallet, første kvartal 59°05′09″N 11°27′10″Ø Halden
149617 Sommerro Grøntområder 1800-tallet, første kvartal 59°07′04″N 11°25′28″Ø Halden
149657 Schnitlerhytten Grøntområder 1800-tallet, første kvartal 59°06′38″N 11°24′27″Ø Halden
149666 Berby herregård Grøntområder 1700-tallet, tredje kvartal 58°57′49″N 11°29′09″Ø Halden
149793 Rishaugen sykehjem Grøntområder 1800-tallet, tredje kvartal 59°06′31″N 11°24′44″Ø Halden
150020 Huitfeldtsholm Grøntområder 1800-tallet, andre kvartal 59°07′04″N 11°23′14″Ø Halden
150033 Dyrendal Grøntområder 1700-tallet, første kvartal 59°07′51″N 11°23′02″Ø Halden
150045 Grimsrød Grøntområder 1800-tallet, tredje kvartal 59°08′04″N 11°25′09″Ø Halden
150148 Sorgenfri Grøntområder 1800-tallet 59°07′27″N 11°20′14″Ø Halden
150384 Heidehytten Grøntområder 1700-tallet, tredje kvartal 59°08′25″N 11°25′58″Ø Halden
86040 RØD HERREGÅRD, museum Rød herregård
RØD HERREGÅRD, museum
Herregård-lystgård 1600-tallet
1600-tallet, fjerde kvartal
1700-tallet, fjerde kvartal
1800-tallet, tredje kvartal
59°07′18″N 11°22′01″Ø Halden
109842 Halden sykehus - Haldenklinikken - Sykehuset Østfold HF Halden sykehus - Haldenklinikken - Sykehuset Østfold HF
Halden sykehus - Haldenklinikken - Sykehuset Østfold HF
Humanitær institusjon 1900-tallet, tredje kvartal 59°07′44″N 11°22′33″Ø Halden
23131 Brattås Innskrift/ristning Etterreformatorisk tid 59°05′54″N 11°26′14″Ø Halden
86042 PRESTEBAKKE STASJON - ØSTFOLDBANEN Prestebakke stasjon - østfoldbanen
PRESTEBAKKE STASJON - ØSTFOLDBANEN
Jernbaneanlegg Etterreformatorisk tid
1800-tallet
58°59′28″N 11°32′14″Ø Halden
86054 KORNSJØ STASJON - ØSTFOLDBANEN Kornsjø stasjon - østfoldbanen
KORNSJØ STASJON - ØSTFOLDBANEN
Jernbaneanlegg 1900-tallet, første kvartal 58°56′29″N 11°39′33″Ø Halden
87648 HALDEN JERNBANESTASJON - ØSTFOLDBANEN Halden jernbanestasjon - østfoldbanen
HALDEN JERNBANESTASJON - ØSTFOLDBANEN
Jernbaneanlegg 1800-tallet 59°07′13″N 11°23′03″Ø Halden
83797 Asak kirkested Asak kirke
Asak kirkested
Kirkested Middelalder
162
1800-tallet, fjerde kvartal
59°08′39″N 11°27′17″Ø Halden
83871 Berg kirkested Berg kirke
Berg kirkested
Kirkested Middelalder 59°08′16″N 11°19′46″Ø Halden
84100 Enningdal (Prestebakke) kirkested Prestebakke kirke
Enningdal (Prestebakke) kirkested
Kirkested 1700-tallet, fjerde kvartal 58°59′36″N 11°31′57″Ø Halden
84463 Halden kirkested Kirkested 162
1600-tallet, tredje kvartal
59°07′16″N 11°23′27″Ø Halden
84710 Idd kirkested Idd kirke
Idd kirkested
Kirkested Middelalder 59°05′11″N 11°26′05″Ø Halden
84713 Immanuelskirken kirkested Immanuels kirke
Immanuelskirken kirkested
Kirkested 1700-tallet, andre kvartal
1800-tallet, andre kvartal
59°07′16″N 11°23′27″Ø Halden
85041 Søndre Enningdal kirkested Søndre Enningdalen kirke
Søndre Enningdal kirkested
Kirkested Middelalder
1600-tallet, fjerde kvartal
1900-tallet, tredje kvartal
58°54′30″N 11°31′17″Ø Halden
85167 Nordsiden kirkested Kirkested 1600-tallet, fjerde kvartal 59°07′27″N 11°23′18″Ø Halden
85309 Rokke kirkested Rokke kirke
Rokke kirkested
Kirkested Middelalder 59°11′21″N 11°20′39″Ø Halden
85627 Tistedal kirkested Tistedal kirke
Tistedal kirkested
Kirkested 1800-tallet, tredje kvartal 59°07′46″N 11°26′41″Ø Halden
13348 Sofienlundåsen - Sommerrofjellet Merkestein Etterreformatorisk tid 59°06′46″N 11°25′28″Ø Halden
23148 Steingubben - Vardhaugene Steingubben - Vardhaugene Merkestein Uviss tid 58°55′41″N 11°36′22″Ø Halden
33028 Rød Merkestein Uviss tid 58°56′41″N 11°33′02″Ø Halden
59989 Ekeli Ekeli Merkestein Uviss tid 59°01′56″N 11°30′52″Ø Halden
59990 Lundene Merkestein Uviss tid 59°02′17″N 11°29′52″Ø Halden
81265 Røssepipa - Grøvåsen Røssepipa - Grøvåsen Merkestein Uviss tid 58°53′39″N 11°30′23″Ø Halden
113407 Mørvikodden Merkestein 1900-tallet, første kvartal 59°05′49″N 11°12′18″Ø Halden
156955 Svinesund - Rodestein Merkestein Uviss tid 59°07′08″N 11°15′59″Ø Halden
86039 GAMLE SVINESUND Gamle Svinesund
GAMLE SVINESUND
Offentlig institusjon 1800-tallet 59°05′53″N 11°16′07″Ø Halden
134528 Halden gamle politistasjon og fengsel - Torvet 4 Halden gamle politistasjon og fengsel
Halden gamle politistasjon og fengsel - Torvet 4
Offentlig institusjon 1800-tallet, tredje kvartal 59°07′12″N 11°23′17″Ø Halden
128767 Fredriksten festning - Område i tilknytning til festningen Fredriksten festning - Område i tilknytning til festningen
Fredriksten festning - Område i tilknytning til festningen
Områdefredning Etterreformatorisk tid 59°07′05″N 11°24′15″Ø Halden
2974 Stokkebru Steinbrudd Etterreformatorisk tid 59°05′42″N 11°28′20″Ø Halden
90703 Skakkestad Steinbrudd Vikingtid 59°07′39″N 11°24′05″Ø Halden
3508 Fuglevikåsen Tradisjonslokalitet Uviss tid 59°10′25″N 11°29′12″Ø Halden
3587 Hallerød Tradisjonslokalitet Uviss tid 59°00′44″N 11°38′50″Ø Halden
3588 Hallerød Tradisjonslokalitet Uviss tid 59°00′47″N 11°38′45″Ø Halden
13376 Hallerød Tradisjonslokalitet Uviss tid 59°00′41″N 11°38′55″Ø Halden
23147 Storemoen Tradisjonslokalitet Uviss tid 58°57′21″N 11°38′17″Ø Halden
32962 Fuglevikåsen Tradisjonslokalitet Uviss tid 59°10′34″N 11°29′08″Ø Halden
33025 Hallerød Tradisjonslokalitet Uviss tid 59°00′22″N 11°39′22″Ø Halden
33026 Lagmannssten - Tretterfjellet Tradisjonslokalitet Uviss tid 59°01′04″N 11°38′18″Ø Halden
33027 Tretterfjellet - Blanktjernliene Tradisjonslokalitet Uviss tid 59°01′17″N 11°38′02″Ø Halden
43056 Hallerød Tradisjonslokalitet Uviss tid 59°00′27″N 11°39′16″Ø Halden
52788 Tingsbu Tradisjonslokalitet Steinalder
Etterreformatorisk tid
Uviss tid
59°14′59″N 11°22′17″Ø Halden
52807 Tretterfjellet - Blanktjernliene Tradisjonslokalitet Uviss tid 59°01′19″N 11°37′54″Ø Halden
81259 Tretterfjellet - Blanktjernliene Tradisjonslokalitet Uviss tid 59°01′11″N 11°38′12″Ø Halden
91667 Gamle Svinesundsbrua Svinesundsbrua
Gamle Svinesundsbrua
Bebyggelse-Infrastruktur 1900-tallet Halden

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Lista er basert på Riksantikvarens liste over kulturminner, klikkbar lenke til hvert enkelt kulturminne finnes i første kolonne i tabellen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]