Liste over kulturminner i Moss

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kartvisning Vis alle koordinater : OSM eller | WikiMap

Liste over kulturminner i Moss er en oversikt over fredede og/eller bevaringsverdige bygninger og elementer i Moss. Data er hentet fra Riksantikvarens liste over kulturminner.

ID-nummer består av et lenket tall som går direkte til det aktuelle kulturminnet i Kulturminnesøk.

Id Navn Wikipediaartikkel Bilde Kategori Datering Koord Wikidata Kommune
101670 Ramberg Bergkunst Bronsealder
Etterreformatorisk tid
59°27′35″N 10°37′48″Ø Moss
39560 THH-158-C* THH-158-C* Bergverk-gruveanlegg Førreformatorisk tid 59°28′21″N 10°41′13″Ø Moss
86060 Chrystiegården / Konsul Petersons hus / Vogtegården Chrystiegården / Konsul Petersons hus / Vogtegården
Chrystiegården / Konsul Petersons hus / Vogtegården
Boligeiendom 1700-tallet
1700-tallet, andre kvartal
1700-tallet, fjerde kvartal
1900-tallet, første kvartal
59°26′08″N 10°39′31″Ø Q98879912 Moss
86062 MAXEGÅRDEN / HAFNERGÅRDEN Maxegården / Hafnergården
MAXEGÅRDEN / HAFNERGÅRDEN
Boligeiendom 1700-tallet
1700-tallet, fjerde kvartal
1800-tallet, tredje kvartal
59°26′09″N 10°39′34″Ø Q98903710 Moss
86059 GERNERGÅRDEN Gernergården
GERNERGÅRDEN
Bygårdsanlegg 1800-tallet
1800-tallet, første kvartal
59°26′18″N 10°39′55″Ø Q98879493 Moss
94433 BJØRNÅSBATTERIET Bjørnåsbatteriet
BJØRNÅSBATTERIET
Forsvarsanlegg 1900-tallet, tredje kvartal 59°26′08″N 10°41′37″Ø Q11961485 Moss
151208 Alby
Alby
Grøntområder 1800-tallet, første kvartal 59°25′27″N 10°36′35″Ø Moss
151233 Rosnes Grøntområder 1800-tallet, tredje kvartal 59°26′46″N 10°39′03″Ø Moss
151244 Reier
Reier
Grøntområder 1800-tallet, andre kvartal
1800-tallet, tredje kvartal
59°25′55″N 10°37′12″Ø Moss
151259 Refsnes
Refsnes
Grøntområder 1800-tallet, første kvartal 59°26′37″N 10°37′05″Ø Moss
151463 Orkerød
Orkerød
Grøntområder 1800-tallet, første kvartal 59°26′43″N 10°38′17″Ø Moss
151469 Kubberød
Kubberød
Grøntområder 1700-tallet, andre kvartal 59°26′01″N 10°36′56″Ø Moss
151481 Melløs Grøntområder 1800-tallet, første kvartal 59°25′32″N 10°40′09″Ø Moss
86056 TORDERØD Torderød gård
TORDERØD
Herregård-lystgård 1700-tallet
1700-tallet, fjerde kvartal
59°26′05″N 10°38′10″Ø Q19392776 Moss
132927 Grønli gård Grønli gård
Grønli gård
Herregård-lystgård 1800-tallet
1800-tallet, første kvartal
1800-tallet, andre kvartal
1900-tallet
59°25′45″N 10°36′18″Ø Q98881291 Moss
86061 KONVENTIONSGÅRDEN - MOSS JERNVERK Konvensjonsgården
KONVENTIONSGÅRDEN - MOSS JERNVERK
Jernverk 1700-tallet, tredje kvartal
1700-tallet, fjerde kvartal
59°26′19″N 10°40′09″Ø Q145662 Moss
84735 Jeløy kirkested Jeløy kirke
Jeløy kirkested
Kirkested 1900-tallet, fjerde kvartal 59°26′11″N 10°38′14″Ø Q6493711 Moss
84978 Moss kirkested Moss kirke
Moss kirkested
Kirkested 1600-tallet, første kvartal
1700-tallet, fjerde kvartal
1800-tallet, tredje kvartal
59°26′07″N 10°39′44″Ø Q6493970 Moss
86058 FOLKETS HUS Folkets hus
FOLKETS HUS
Kulturinstitusjoner - forsamlingshus 1800-tallet 59°26′17″N 10°39′52″Ø Q98880430 Moss
117596 Moss tollsted Moss tollsted
Moss tollsted
Offentlig institusjon Etterreformatorisk tid
1800-tallet, tredje kvartal
59°26′04″N 10°39′11″Ø Q12006595 Moss
38932 Kjellerød Forsvarsanlegg Førreformatorisk tid
Jernalder
59°24′48″N 10°46′26″Ø Moss
94390 Rygge hovedflystasjon Rygge flystasjon
Rygge hovedflystasjon
Forsvarsanlegg 1900-tallet, tredje kvartal 59°23′17″N 10°46′02″Ø Q1780219 Moss
94440 Lille Rygge Lille rygge
Lille Rygge
Forsvarsanlegg 1900-tallet, andre kvartal 59°22′29″N 10°44′42″Ø Moss
137720 Forsvarsanlegg
Forsvarsanlegg
Forsvarsanlegg 1900-tallet, andre kvartal 59°19′44″N 10°39′59″Ø Moss
151126 Evje Grøntområder 1800-tallet, første kvartal 59°22′06″N 10°40′23″Ø Moss
84081 Ekholt kirkested Ekholt kirke
Ekholt kirkested
Kirkested 1900-tallet, fjerde kvartal 59°24′34″N 10°41′11″Ø Q6493016 Moss
84910 Larkollen kirkested Larkollen kirke
Larkollen kirkested
Kirkested 1800-tallet, fjerde kvartal 59°19′57″N 10°40′01″Ø Q6493929 Moss
85325 Rygge kirkested Rygge kirke
Rygge kirkested
Kirkested Middelalder 59°22′47″N 10°43′22″Ø Q6494456 Moss
9570 Værne Kloster Værne Kloster
Værne Kloster
Klosteranlegg Middelalder
Vikingtid
1800-tallet, tredje kvartal
59°23′34″N 10°40′24″Ø Q4994287 Moss
136577 Christopher Bocklum`s krittpipefabrikk Ovnslokalitet 1700-tallet, tredje kvartal 59°20′16″N 10°39′40″Ø Moss
231477 Henrich Gerners gate 6
Henrich Gerners gate 6
Bolig 1600-tallet, fjerde kvartal 59°26′17″N 10°39′51″Ø Q98929196 Moss
231652 Kongens gate 15 / Handelsanlegg Kongens gate 15
Kongens gate 15 / Handelsanlegg
Bank-børsbygning 1800-tallet, fjerde kvartal 59°26′13″N 10°39′57″Ø Q98878070 Moss
236704 Skoggata 48 / Kjellerødgården
Skoggata 48 / Kjellerødgården
Forretningsbygg 1700-tallet 59°26′01″N 10°39′38″Ø Q98881773 Moss
237151 Kanalen / Kanalanlegg Kanalen
Kanalen / Kanalanlegg
Kanal 1800-tallet, tredje kvartal 59°25′59″N 10°39′10″Ø Q98929429 Moss
237913 Røed gård / Gårdstun Røed gård
Røed gård / Gårdstun
Bebyggelse, infrastruktur Flere dateringer 59°25′36″N 10°35′55″Ø Q11998879 Moss
231642 Klostergata 6 / Bygårdsanlegg Klostergata 6
Klostergata 6 / Bygårdsanlegg
Forretningsbygg 1900-tallet, første kvartal 59°25′57″N 10°40′05″Ø Q67380783 Moss
237247 Klostergata 7A / Boligeiendom Klostergata 7 og 7A
Klostergata 7A / Boligeiendom
Boligeiendom 1800-tallet, tredje kvartal 59°25′55″N 10°40′04″Ø Q97209560 Moss
231636 Klostergata 8 / Boligeiendom Klostergata 8
Klostergata 8 / Boligeiendom
Boligeiendom 1800-tallet 59°25′57″N 10°40′13″Ø Q67380860 Moss
231639 Klostergata 8 A / Bygårdsanlegg Klostergata 8A
Klostergata 8 A / Bygårdsanlegg
Forretningsbygg 1900-tallet 59°25′56″N 10°40′05″Ø Q68560854 Moss
237418 Klostergata 17 Klostergata 17 Boligeiendom 1900-tallet, første kvartal 59°25′50″N 10°40′12″Ø Q67186397 Moss
243512 Dilling stasjon / Jernbaneanlegg Dilling stasjon
Dilling stasjon / Jernbaneanlegg
Stasjonsbygning 1800-tallet, fjerde kvartal 59°23′54″N 10°41′38″Ø Q5276895 Moss
243560 Kulturmiljø Rygge stasjon Rygge stasjon
Kulturmiljø Rygge stasjon
Stasjonsbygning 1800-tallet, fjerde kvartal 59°22′40″N 10°44′54″Ø Q1778999 Moss

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Lista er basert på Riksantikvarens liste over kulturminner, klikkbar lenke til hvert enkelt kulturminne finnes i første kolonne i tabellen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]