Jellhaugen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jellhaugen er også en haug 4 km nordvest av Røros sentrum.
Jellhaugen
LandNorges flagg Norge
FylkeØstfold
KommuneHalden
Kart
Jellhaugen
59°08′50″N 11°15′04″Ø

Jellhaugen er en ni meter høy gravhaug i Halden kommune, seks km nord for Svinesund. På jordet like nord for haugen (som strekker seg ut over høyre bildekant) ble det ved hjelp av georadar i 2018 oppdaget hustufter og nedpløyde gravhauger. I en av de største gravene ligger Gjellestadskipet, restene av et vikingskip.[1] Skipet er i all hovedsak gravd fram fra 2019 til 2021.

Jellhaugen er en stor gravhaug på Gjellestad i Berg i Halden kommune i Østfold. Den er ni meter høy og har et ovalt grunnplan på ca. 85 x 70 meter, noe som antakelig gjør den til Nordens nest største gravhaug (Raknehaugen ved Jessheim er noe større i grunnplan, og betraktelig høyere). Haugen utgjør et dominerende innslag på den ellers ganske flate Viksletta, og den er lett synlig fra E6, på østsiden av veien ca. seks km nord for Svinesund, og en snau km sør for kommunegrensa langs E6.

Etter tradisjon på stedet skal haugen være reist over en «kong Jell» og skipet hans, men slike sagn er som regel av nyere dato og er sjelden av verdi for utforskningen av disse haugene. Haugen er langt fra fullstendig arkeologisk undersøkt, men i 1968 og 1969 fikk arkeologen Erling Johansen gravd en søkesjakt inn mot midten av haugen.[2] Her fant han en kjernerøys midt inne i haugen, og i den var det spor av en ganske enkel branngrav med blant annet en ravperle. Graven er karbondatert til mellom 426–598 e.Kr., det vil si i overgangen mellom folkevandringstid og merovingertid. Johansen fant også spor av en gravplyndring som likeledes er datert. Der slo prøven ut på 692–896 e.Kr. Det er derfor ikke korrekt å datere haugen til vikingtid, og den rommer heller ikke noen skipsgrav.

Ved undersøkelsen kom det også fram at haugen er bygd av gresstorver og matjord. Johansens eget estimat er at haugen rommer ca. 20 000 m³ masse, og dersom alt det er hentet i nærheten av haugen, og man har gravd ned til en meters dybde i gjennomsnitt, vil det si at man har rensket ca. 20 dekar. Det tilsvarer tre fotballbaner, og dette vitner om at bare anlegget av haugen har vært et anselig arbeid. Johansen mente selv at det må være tale om ca. 100 årsverk, men dette må etter alt å dømme sees på som et minimumsanslag.[trenger referanse]

Gjellestadskipet[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Gjellestadskipet

På en pressekonferanse arrangert av Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU) den 15. oktober 2018, ble det gjort kjent at undersøkelser med georadar på området umiddelbart nord for haugen hadde avslørt nye funn.[3][4] Blant disse er flere gravhauger (som i ettertiden har blitt jevnet med jorden), hustufter, og ikke minst en skipsgrav som inneholder rester av et større vikingskip. Nye undersøkelser fortsatte i 2018 og 2019,[5] for å avgjøre framgangsmåten for å avdekke dette vikingskipet, som i størrelse ligner de tre kjente funnene Osebergskipet, Gokstadskipet og Tuneskipet. Det nye funnet ligger på dyrket mark, og over tid har den opprinnelige haugen blitt jevnet med jorden ved pløying og kultivering. De påviste restene av «Gjellestadskipet» ligger derfor bare fra 0,4 til 1 meter under jordoverflaten, noe som dessverre kan ha ført til at mye av treverket kan ha blitt ødelagt i tidligere tiders pløying, eller har råtnet bort.[1]

Utgravingene tok til i 2020 og fortsatte i 2021.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • (en) Jellhaugen – kategori av bilder, video eller lyd på Commons Rediger på Wikidata
  • (no) «Jellhaugen». Kulturminnesøk. Riksantikvaren – Direktoratet for kulturminneforvaltning.