Liste over Færøyenes sosialministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Færøyenes riksvåpen
Færøyenes politiske system



Sosialministeren (færøysk: landsstýrismaðurin í almannamálum) er medlem av Færøyenes regjering og sjef for Sosialdepartementet. Sosialdepartementet har ansvar for blant annet arbeidsmarkedstiltak, barnevern, familie, eldre, funksjonshemmede, pensjoner og trygder, likestilling og boliger.[1] Før innføringen av departementsstrukturen i 1998, fulgte sosialsakene som regel arbeids- og helsesaker. Sosial- og helsedepartementet ble opprettet i 1998, delt i 2002, slått sammen i 2004, og delt igjen i 2008.[2]

Periode Navn Parti Portefølje[2]
1968–1975 Jacob Lindenskov Javnaðarflokkurin Arbeids-, sosial- og industrisaker[a]
1975–1979 Finnbogi Ísakson Tjóðveldisflokkurin Skole-, bolig- og samferdselssaker
1979 Jacob Lindenskov Javnaðarflokkurin Helse-, sosial-, industri- og justissaker
1979–1981 Vilhelm Johannesen Javnaðarflokkurin Helse-, sosial-, industri- og justissaker
1981–1985 Eilif Samuelsen Sambandsflokkurin Skole-, sosial- og energisaker
1985–1988 Niels Pauli Danielsen Kristiligi Fólkaflokkurin Sosial- og kommunalsaker
1988–1989 Karolina Petersen Framsóknarflokkurin Sosial- og kommunalsaker
1989 Tordur Niclasen Kristiligi Fólkaflokkurin Sosial- og helsesaker
1991–1994 Jóannes Eidesgaard Javnaðarflokkurin Sosial-, helse- og arbeidssaker[b]
1994–1996 Andrias Petersen Javnaðarflokkurin Sosial- og helsesaker
1996 Axel H. Nolsøe Verkamannafylkingin Sosial-, helse-, arbeids- og justissaker
1996–1998 Kristian Magnussen Verkamannafylkingin Sosial-, helse-, arbeids- og justissaker
1998 Óli Jacobsen Verkamannafylkingin Sosial-, helse-, arbeids- og justissaker
Periode Navn Parti Departement[2]
1998–2001 Helena Dam á Neystabø Sjálvstýrisflokkurin Sosial- og helsedepartementet
2001–2002 Sámal Petur í Grund Sjálvstýrisflokkurin Sosial- og helsedepartementet
2002–2003 Páll á Reynatúgvu Tjóðveldisflokkurin Sosialdepartementet[c]
2004–2008 Hans Pauli Strøm Javnaðarflokkurin Sosial- og helsedepartementet[d]
2008–2011 Rósa Samuelsen Sambandsflokkurin Sosialdepartementet
2011–2015 Annika Olsen Fólkaflokkurin Sosialdepartementet
2015– Eyðgunn Samuelsen Javnaðarflokkurin Sosialdepartementet

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type numrering
  1. ^ Fra 1968 til 1970 hadde Lindenskov også ansvar for helsesaker.
  2. ^ Fra 1991 til 1993 hadde Eidesgaard også ansvar for kultursaker.
  3. ^ Fra 2002 til 2004 sorterte helsesaker under Familie- og helsedepartementet.
  4. ^ Departementet ble delt i 2008. Strøm fortsatte som helseminister til 2009.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arbeiðsøki» (færøysk). Almannaráðið. Besøkt 28. august 2016. 
  2. ^ a b c «Føroya landsstýrið síðan 1948» (færøysk). Løgmansskrivstovan. Besøkt 28. august 2016.