Liste over Færøyenes helseministre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Færøyenes riksvåpen
Færøyenes politiske system



Helseministeren (færøysk: landsstýrismaðurin í heilsumálum) er medlem av Færøyenes regjering og sjef for Helsedepartementet. Helsedepartementet har ansvar for blant annet sykehusvesenet, rusbehandling, psykiatri, forebyggende helsetiltak, apotekvesenet og familie- og arverett. I 2015 ble Helsedepartementet tilført noen ansvarsområder fra det nedlagte Innenriksdepartementet, som kommunene, olje, energi, miljøvern, byggesaker og matrikulering.[1][2] Før innføringen av departementsstrukturen i 1998, fulgte helsesakene som regel arbeids- og sosialsaker. Sosial- og helsedepartementet ble opprettet i 1998, delt i 2002, slått sammen i 2004, og delt igjen i 2008.[3]

Periode Navn Parti Portefølje[3]
1968–1979 Jacob Lindenskov Javnaðarflokkurin Helse-, sosial-, industri- og justissaker
1979–1981 Vilhelm Johannesen Javnaðarflokkurin Helse-, sosial-, industri- og justissaker
1981–1985 Páll Vang Fólkaflokkurin Landbruks-, helse-, samferdsels- og justissaker
1985–1989 Jógvan Durhuus Tjóðveldisflokkurin Landbruks-, skole-, energi- og helsesaker
1989 Tordur Niclasen Kristiligi Fólkaflokkurin Sosial- og helsesaker
1989–1991 Olaf Olsen Fólkaflokkurin Industri-, helse- og landbrukssaker
1991–1994 Jóannes Eidesgaard Javnaðarflokkurin Sosial-, helse-, kultur- og arbeidssaker
1994–1996 Andrias Petersen Javnaðarflokkurin Sosial- og helsesaker
1996 Axel Nolsøe Verkamannafylkingin Sosial-, helse-, arbeids- og justissaker
1996–1998 Kristian Magnussen Verkamannafylkingin Sosial-, helse-, arbeids- og justissaker
1998 Óli Jacobsen Verkamannafylkingin Sosial-, helse-, arbeids- og justissaker
Periode Navn Parti Departement[3]
1998–2001 Helena Dam á Neystabø Sjálvstýrisflokkurin Sosial- og helsedepartementet
2001–2002 Sámal Petur í Grund Sjálvstýrisflokkurin Sosial- og helsedepartementet
2002–2004 Bill Justinussen Miðflokkurin Familie- og helsedepartementet
2004–2009 Hans Pauli Strøm Javnaðarflokkurin Sosial- og helsedepartementet[a]
2009–2011 Aksel V. Johannesen Javnaðarflokkurin Helsedepartementet
2011 John Johannessen Javnaðarflokkurin Helsedepartementet
2011–2015 Karsten Hansen Miðflokkurin Helsedepartementet
2015– Sirið Stenberg Tjóðveldi Helse- og innenriksdepartementet

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Departementet ble delt i 2008, så Strøm fortsatte som minister i Helsedepartementet frem til 2009.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arbeiðsøkir» (færøysk). Heilsu- og innlendismálaráðið. Besøkt 7. juli 2017. 
  2. ^ «Fráboðan nr. 109 frá 18. september 2015 um býti av málsøkjum landsstýrisins millum landsstýrismenninar, sum seinast broytt við fráboðan nr. 17 frá 21. mars 2017» (færøysk). Lógasavnið. Besøkt 7. juli 2017. 
  3. ^ a b c «Føroya landsstýrið síðan 1948» (færøysk). Løgmansskrivstovan. Besøkt 28. august 2016.