Liphyra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Liphyra
Liphyra brassolis
Nomenklatur
Liphyra
Westwood, 1864
Hører til
Miletinae,
glansvinger,
dagsommerfugler
Økologi
Antall arter: 3
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Sørøst-Asia
Inndelt i

Liphyra er en slekt av dagsommerfugler som hører til underfamilien Miletinae i den artsrike familien glansvinger (Lycaenidae). Disse sommerfuglene lever i Sørøst-Asia.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Ganske store (vingespenn 60–85 millimeter) og kraftige dagsommerfugler. Liphyra brassolis er den største arten i den artsrike familien glansvinger (Lycaenidae). På farge er de brune eller oransje med svartbrune flekker.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene er rovdyr som lever av maurlarver. Den største og vanligste arten, Liphyra brassolis, er knyttet til maurarten Oecophylla smaragdina, larvene lever inne i tuene til denne mauren. Den litt merkelige larven er flat og oval med en markert ytterrand, kan nærmest ligne på en liten skøyte- eller friidrettsbane sett ovenfra. Denne kroppsformen beskytter larvene mot maurenes angrep og finnes også hos andre insekter som snylter på maur, for eksempel hos blomsterflue-slekten Microdon. De nyklekte, voksne sommerfuglene er dekket med løse, støvaktige skjell som trolig beskytter dem mot maurene. De voksne sommerfuglene har reduserte munndeler og tar ikke næring til seg, men lever på fett som de har lagret fra larvetiden. Dette er svært uvanlig hos dagsommerfugler.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt i Sørøst-Asia og Australia. Liphyra brassolis er utbredt fra India i vest til Australia i øst, mens de andre to artene bare lever på Ny-Guinea.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]