Libius Severus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Libius Severus
LIBIVS SEVERVS
Født420Rediger på Wikidata
Lucania
Dødhøsten 465
Roma
antagelig naturlige
BeskjeftigelsePolitiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Western Roman emperor (461–465)
  • romersk senator Rediger på Wikidata
NasjonalitetRomerriket
Navn før tiltredelseLibius Severus
Regjerte19. november 461-
høsten 465
DynastiInget dynasti
ForgjengerMajorian
EtterfølgerAnthemius

Libius Severus (født ca. 420, død 15. august 465) var en vestromersk keiser fra 461 til 465. Den forrige keiseren, Majorian ble drept av den mektige magister militum Ricimer 2. august 461. Etter et kort interregnum ble Libius Severus utropt til keiser ved Ravenna 19. november samme år.

Severus var kun en marionett, all makta lå hele tiden hos Ricimer. Severus ble ikke godkjent som keiser av den østromerske keiseren, Leo I. En annen som nektet å anerkjenne Severus var Aegidius, magister militum i Gallia. Visigoterne tok på seg å fjerne Aegidius, til gjengjeld fikk de byen Narbonne. Aegidius falt i 465 og en slags romersk autoritet i området ble gjenopprettet.

Nesten ingenting er kjent om Libius Severus’ regjering. Han døde i løpet av høsten 465. Datoen er uviss, to forskjellige kilder nevner henholdsvis 15. august og 14. november, det er bevart en lov i hans navn datert 25. september. Dødsårsaken er heller ikke kjent med sikkerhet. Senere historikere har hevdet at han ble forgiftet av Ricimer, men den samtidige skribenten Sidonius Apollinaris skrev i 468 at Severus døde av naturlige årsaker.


  Vestromersk keiser  
Romerrikets fall
Forgjenger:
Majorian
461465 Etterfølger:
Anthemius
Vestromerriket

Kilder[rediger | rediger kilde]