Narbonne

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Narbonne
Narbonne

Flagg

Våpen

LandFrankrike Frankrike
RegionOccitanie
DepartementAude
StatusKommune
Areal172,96 km²
Befolkning46 519 (2005)
Bef.tetthet269 innb./km²
Høyde over havet285±1 meter

Narbonne er en kommune i departementet Aude i regionen Occitanie sør i Frankrike. Byen er tilknyttet elva Aude og Canal du Midi via kanalen Canal de la Robine, som går gjennom byen. Byen var en gang en stor havn, og ligger omtrent 15 km fra Middelhavet. Byen er 46,51 km² stor og har omtrent 45 000 innbyggere.

Verdens mest prestisjefylte landeveisritt på sykkel, Tour de France, gikk forbi Narbonne i 2008.

Panoramabilde fra byen

Historie[rediger | rediger kilde]

Narbonne ble grunnlagt i Gallia i år 118 f.Kr. som byen Colonia Narbo Martius. Byen lå ved romerveien Via Domitia, som knyttet Spania til Italia.

Julius Cæsar opprettet en koloni der for krigsveteraner. Narbonne ble hovedstad i provinsen Sør-Gallia. Byen ble kraftig utvidet på denne tiden.

Jøder bosatte seg i Narbonne på 400-tallet og antall jøder økte til cirka 2000 på 1100-tallet, men senere begynte antall jøder i byen å minke.

Narbonne ble etterhvert hovedstad i den vestgotiske provinsen Septimania. Da ble byen ble erobret av frankerne og ble en del av visehertugdømmet Narbonne. Ermengarde av Narbonne styrte Narbonne fra 1134 til 1192. På den tiden var Narbonne et kulturelt senter, der tanken om riddere ble utviklet.

På 1000- og 1100-tallet var Narbonne hjemmet for en viktig jødisk tolkings-skole, som spilte en viktig rolle i å utvikle og spre språkene zarfatisk og shudait.

Narbonne gikk sakte nedover på 1300-tallet av flere årsaker. Blant annet at man ikke lenger kunne bruke havnen i Narbonne fordi svartedauen spredte seg overalt i Europa.

Fra 1500-tallet og senere ville innbyggerne opprettholde Narbonne sin status som viktig handelsby, og arbeidet med å gjøre elven Aude framkommelig tok til igjen. Dette førte til at Canal de la Robine ble knyttet til Canal du Midi i 1787. På 1800-tallet fikk kanalsystemet i Sør-Frankrike konkurranse av det stadig utvidete jernbanenettverket, men det ble beholdt for å frakte vin.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]