Hopp til innhold

Leonard Hofstadter

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Leonard Hofstadter er en rollefigur fra TV-serien The Big Bang Theory som i USA går på CBS, og blir spilt av skuespiller Johnny Galecki. Penny (Kaley Cuoco) er Leonards nærmeste nabo og av og på-kjæreste gjennom flere sesonger. For sin rolle i The Big Bang Theory ble Galecki nominert til en Primetime Emmy Award og en Golden Globe Award i 2011.

Leonard er opprinnelig fra New Jersey, og ble utdannet ved Princeton University. Leonard er en eksperimentell fysiker ved California Institute of Technology, arbeider hovedsakelig med lasere, og bor i samme leilighet som kollega og bestevennen Sheldon Cooper (spilt av Jim Parsons) i Pasadena, California. I de første sesongene er Leonard motvillig til å la sin fremtidige kjæreste Penny få vite om hans fritidsaktiviteter (som f.eks. Klingon Boggle), fordi han ikke vil at hun skal anse han som en nerd. Selv om han er en nerd på veldig mange områder, er han mer sosial enn Sheldon som ikke er i stand til å forstå sosiale normer og regler, eller Raj som er ute av stand til å snakke med kvinner uten å drikke alkohol først. Til tross for hans forsøk på å ikke virke som en geek, så eier Leonard blant annet flere Star Wars-produkter, en komplett samling av Superman-tegneseriene, og et kostyme fra Battlestar Galactica. I begynnelsen av serien planla Leonard å kvitte seg med alle samlegjenstandene sine for å imponere Penny med sin modenhet. Men han ombestemte seg da han oppdaget at Penny allerede hadde et forhold med en annen mann.

Fordi han har bodd i samme leilighet som Sheldon i mange år, kjenner Leonard ham bedre enn deres andre venner. Dette har ført til Sheldon tror at Leonard er hans aller beste venn, og Leonard må ofte forklare Sheldons atferd eller fungere som mellommann mellom Sheldon og andre mennesker. For eksempel, når Penny og Sheldon har en voldsom krangel, får Penny telefonnummeret til Sheldons mor fra Leonard slik at moren kan ringe sønnen og skjelle ham ut, og dermed få en slutt på kranglingen. I episoden «The Staircase Implementation» i sesong 3 er det flere flashback fra da Leonard først flyttet inn hos Sheldon, og han forteller Penny at han flyttet inn hos Sheldon fordi husleien var så rimelig. Kort tid etter flyttingen gjennomfører Leonard, Raj og Howard et eksperiment hvor Sheldon ser flere feil i hvordan Leonard lagde rakett-drivstoff. Men Sheldon avverger katastrofen ved sette drivstoffet i heisen utenfor leiligheten. Den resulterende eksplosjonen ødelegger heisen, noe som forklarer hvorfor heisen er ute av drift i resten av TV-serien. Leonard forteller at Sheldon holdt tett om hvem som ødelela heisen, og Leonard siterer at: "Sheldon sladret ikke på meg til husverten, politiet eller Homeland Security.»

Leonard kan til tider være ganske sjalu, og ofte føler han seg utrygg og defensiv når Penny har en annen kjæreste, og ved en anledning prøver han å skremme vekk en britisk student som Penny har et skole-prosjekt sammen med. Leonard har laktoseintoleranse, og kan ikke spise noen meieri-produkter, mais eller melon fordi dette vil resultere i flatulens. Leonard bruker briller på grunn av kraftig nærsynthet, og han kan ikke se noe særlig uten dem. Ved en anledning, da hans briller ble ødelagt på kino, måtte han tilbake til leiligheten og finne noen andre briller. For å unngå å bli oppdaget av en syk Sheldon og Penny som passer på Sheldon, får han hjelp fra Howard og Raj til å navigere gjennom leiligheten ved å bruke et hjelm-kamera. Leonard sier i en episode at han har søvnapné, og Sheldon har nevnt at Leonard blir bilsyk med mindre han sitter i forsetet. I sesong fire, ble det avslørt at Leonard har astma, og han bruker inhalator etter samleie.

Familie og arbeid

[rediger | rediger kilde]

Alle i Leonards familie er dyktige vitenskapsmenn eller forskere. Leonards mor, Dr. Beverly Hofstadter, er en kjent psykiater og hjerneforsker. Hennes personlighet er nesten identisk med Sheldon, inkludert mangel på sosiale konvensjoner og oppmerksomhet på detaljer. Det er moren som i hovedsak var ansvarlig for Leonards problematiske barndom. Sheldon og Beverly har et vennskapelig forhold hvor de deler mye informasjon om hverandres liv. Men Sheldon unnlater som regel å formidle vesentlig informasjon videre til Leonard, om f.eks. at foreldrene hans skal skilles og hunden hans Mitzy er død. Leonard er opprørt over det faktum at moren hans forteller Sheldon mer om familien deres, enn hun forteller ham. Etter en kveld på en pub sammen med Penny, prøver Beverly å kysse Sheldon, og hun innser at hun ikke har noen romantiske følelser for ham. Leonard feiret aldri bursdagen sin da han var barn. Leonard forteller Penny at han som barn bygde en "klemme-maskin" for å kompensere for mangelen på kjærlighet fra sin mor. Han uttalte videre at hans far pleide å låne maskinen hans.

Beverly nedvurderer også Leonard ved å stadig påpeke at hans bror og søster er mer vellykket i sine respektive felt enn ham. Leonards yngre bror, Michael, er professor ved Harvard University og forlovet med den yngste dommeren i New Jerseys historie. Hans eldre søster er en banebrytende forsker som prøver å kurere diabetes. Leonards far var antropolog. Sheldon avslører at Leonards mellomnavn, "Leakey", kommer fra den berømte arkeologen Louis Leakey, som Leonards far hadde jobbet sammen med. Leonard har en IQ på 173, og var 24 år gammel da han fikk sin doktorgrad fra Princeton University. Han arbeider med eksperimentell partikkelfysikk, og har en imponerende kunnskap om teoretisk fysikk. Hans forskningstemaer varierer fra Bose-Einstein-kondensasjon, kvantemekanikk og kosmisk stråling. I henhold til Sheldon, er Leonards arbeid er for det meste derivat og dermed uviktig. I sesong 6 arbeidet Leonard med et fysikk-prosjekt om hydrodynamikk som ble sponset av professor Stephen Hawking, som foregikk over tre måneder på et skip i Nordsjøen.

Forhold til kvinner

[rediger | rediger kilde]

Leonard ble interessert i Penny nesten umiddelbart etter å ha sett henne første gang. Mot slutten av den første sesongen, tørr Leonard endelig å spørre Penny ut, og de har sitt første stevnemøte. Foruten Penny, har Leonard bare vært involvert med noen få andre kvinner. En av Leonards tidligere kjærester heter Joyce Kim. De var sammen i bare 27 dager, hvoretter Joyce, som var en spion, skal ha hoppet av til Nord-Korea. Leonard hadde også et kort forhold til Leslie Winkle som arbeidet ved samme universitet som ham. Da Leonard først spurte Leslie ut avviste hun ham, og hans videre relasjoner med henne viste seg å bare være kortlivede tilfeldige sex-møter som bare skjedde for å tilfredsstille Leslies libido. Leslie og Leonard var så vidt sammen i sesong 2, men da hun havnet i en krangel med Sheldon om deres forskjellige vitenskapelige syn, dumpet hun Leonard.

Leonard hadde også et stabilt forhold med en lege som heter Stephanie Barnett. Selv om forholdet gikk bra, så var Leonard ukomfortabel med at Stephanie flyttet inn sammen med ham, og forholdet tok slutt. Ved en annen anledning, da Leonards mor var på besøk, hadde Leonard og Penny nesten sex, men Leonard ødela øyeblikket ved å foreslå at de skulle begrave sine problemer med sine foreldre ved å ha sex, noe som fornærmet Penny. Mot slutten av sesong 2, reiste Leonard, Sheldon, Howard og Raj på en tre måneder lang vitenskapelig ekspedisjon til Nordpolen, og Penny uttrykte sorg, og hun ville ikke at han skulle reise sin vei. I sesong 3 begynte Leonard og Penny endelig et fast romantisk forhold, og de hadde sex for første gang. Men forholdet tok slutt etter åtte måneder, når Leonard sa at han elsket henne men Penny ikke elsket ham tilbake. Dette førte til en friksjon mellom dem, som ble utnyttet av gjeste-skuespiller Wil Wheaton som forverret situasjonen mellom dem for å ødelegge en bowling-konkurranse mellom Wheatons lag og Leonard, Penny, Sheldon, Howard og Raj.

Kort tid etter bruddet med Penny har Leonard en one-night stand med Dr. Elizabeth Plimpton (Judy Greer), en fysiker. Dette møtet førte til at forholdet mellom Leonard og Penny ble mer anspent, men de får snakket ut om sine følelser, og de blir venner igjen. I den siste episoden av den tredje sesongen har Penny et mislykkede forsøk på å komme seg videre fra sitt forhold med Leonard, men hun drikker seg full og har sex med Leonard. Neste morgen, tror Leonard at de har et forhold, men Penny mener at natten var et feilgrep. Dette fører til en belastning på vennskapet deres. Gjennom den fjerde sesongen, blir det åpenbart at Penny fremdeles har følelser for Leonard. Det er uklart hvorvidt Leonard har lagt merke til dette, selv om han tydeligvis er interessert i Penny. I en episode møter Leonard en rik eldre kvinne som vil ha sex med ham i bytte mot en stor donasjon til fysikk-avdelingen ved universitetet og de har en one-night stand. Leonard kommer hjem neste morgen, og blir oppdaget Penny. Sheldon mener at Leonard har en lysende fremtid som gigolo for rike kvinner i bytte mot donasjoner. Leonard har også en affære med Rajs yngre søster, Priya, til tross for at han lovet Howard at ingen av dem skulle prøve seg på henne, og til Raj sin sterke misbilligelse.

I siste episode av sesong 4 kommer Leonard hjem i det Penny og Raj kommer ut av hans rom i leiligheten, og det ser ut som de hadde sex kveld før. Men det viser seg at de bare sov i samme seng uten å ha hatt sex. I begynnelsen av sesong 5 prøver Leonard og Priya å ha et langdistanseforhold over Skype, inkludert et mislykket forsøk på cybersex. Senere, til tross for at han og Priya var forelsket, finner Leonard seg tiltrukket av en tegneserie-tegner som heter Alice. Tiltrekningen er gjensidig, og de kysser hverandre. Etterpå forteller Leonard at han har en kjæreste, og avslutter forholdet med Alice. Leonard innrømmer alt sammen til Priya over Skype, og Priya innrømer at hun hadde sex med eks-kjæresten. Gjennom den fjerde og femte sesongen, er Penny fremdeles singel og dater andre menn, men når hun er full, innrømmer hun at hun fremdeles har følelser for Leonard. I episoden "The Ornithophobia Diffusion", går Leonard og Penny på kino sammen som venner. Leonard mener at fordi de ikke lenger er sammen, trenger han ikke lenger å betale for alt når de går ut sammen. De krangler hele kvelden og saboterer hverandres forsøk på å sjekke opp andre folk i en bar. De blir sammen igjen, og en kveld, under samleie, ødelegger Leonard stemningen ved å foreslå at de skal gifte seg. Deres forhold er fremdeles anstrengt. Leonard forteller at når Penny er klar til å gifte seg, kan hun fri til ham. I "The Gorilla Dissolution" mot slutten av sesong 7, blir Leonard og Penny forlovet.

Autoritetsdata