Hopp til innhold

Laktoseintoleranse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Laktoseintoleranse er redusert egenskap til å fordøye laktose, som er det dominerende sukkeret i melk. De fleste med laktoseintoleranse kan drikke ca. 1/4 liter melk per dag uten å få problemer, men ved et høyere inntak kan det danne seg luft i magen med påfølgende vondt og eventuelt diare. [1] Andre melkeprodukter som yoghurt har mindre laktose i seg enn melk, mens harde oster kan være helt fri for laktose. I laktoseredusert melk er laktosen spaltet, slik at mennesker med intoleranse kan drikke den.

Laktoseintoleranse er ikke det samme som melkeallergi.

Fra fødselen produseres enzymet laktase i tynntarmen hos mennesker og andre dyr. Dette enzymet er en forutsetning for å fordøye morsmelk. Det produseres mindre laktase etter avvenning og overgang til et mer voksent kosthold. I store deler av verden synker laktaseverdiene hos barn fra to til åtte års alder. Hos tenåringer og unge voksne er produksjonen redusert til 1/10 av spedbarnsnivået. Verdien holder seg så stabil resten av livet.

I mange områder i verden er det derfor normalt at voksne ikke drikker særlig melk. I USA regner man med at melk gir fordøyelsesproblemer hos 50 % av alle av spansk herkomst og minst 75 % av alle av afrikansk, asiatisk og innfødt amerikansk herkomst.

Laktasenivået holder seg typisk høyt for befolkningsgrupper som tidligere har hatt begrenset mulighet for å dyrke jord på grunn av klima eller andre årsaker og dermed vært avhengig av melk fra dyr for å overleve. I Skandinavia ligger andelen med laktoseintoleranse på ca. 5 %, i Sentral-Europa øker den til ca. 15 % og er på over 50 % i Sør-Europa. Den er på 70–90 % i Afrika (med unntak av mange nomadegrupper), 80 % i Sentral-Asia, 90 % i Øst-Asia, 30 % i Nord-India, 70 % i Sør-India og 65 % i Sør-Amerika.[2]

Enkelte studier har også vist at ved å drikke en mindre mengde melk flere ganger i løpet av dagen over flere uker kan man trene opp bakteriene til å fordøye melken mer effektivt.[3]

Referanser

[rediger | rediger kilde]