Leo Baeck

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Leo Baeck
DBP 278 Leo Baeck 20 Pf 1957.jpg
Født23. mai 1873
Leszno
Død2. november 1956 (83 år)
London
Gravlagt Barnet
Beskjeftigelse Filosof, underviser, rabbiner, universitetslærer
Nasjonalitet Tyskland
Utmerkelser Großes Verdienstkreuz mit Stern des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland, Buber-Rosenzweig-medaljen

Leo Baeck (født 23. mai 1873 i Lissa (Posen), død 2. november 1956 i London) var en tysk rabbiner og kjent representant for den liberale (progressive) jødedom.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Leo Baeck var sønn av rabbineren Samuel Baeck (1834–1912) og hans hustru Eva født Placzek (1840–1926), og hadde fire søstre. Han gikk på Johann-Amos-Comenius-gymnasiet i fødebyen.

Etter studier ved det konservative rabbinerseminaret i Breslau skiftet han i 1894 til den liberale Hochschule für die Wissenschaft des Judentums i Berlin, hvor han et år senere tok doktorgraden under veiledning av Wilhelm Dilthey med et arbeide om Spinoza.

Rabbiner[rediger | rediger kilde]

I 1897 fikk han en rabbinerstilling i Oppeln. Her skrev han sitt hovedverk, Das Wesen des Judentums, som utkom 1905. Her gikk han kritisk imøte med Adolf von Harnacks synspunkter. Mellom 1907 og 1912 virket han som rabbiner i Düsseldorf. Fra 1912 underviste han ved universitetet i Berlin, hvor han var studentrabbiner.

Under første verdenskrig deltok han som tysk offiser og feltrabbiner. Under Weimarrepublikken ble han en av de mest kjente representanter for den liberale jødedom, og fikk en rekke fremtredende posisjoner i jødiske organisasjoner, bl.a. i den tyske avdelingen av B'nai B'rith. Fra 1925 var han formann for velferdsorganisasjonen Zentralwohlfahrtsstelle der Juden in Deutschland.

Under det nasjonalsosialistiske styret ble Baeck i 1933 president for Reichsvertretung der Deutschen Juden, en paraplyorganisasjon for de jødiske organisasjonene. Organisasjonens oppgaver omfattet forskjellige former for understøttelse av og utdannelse for jøder, og hjelp til utvandring. Myndighetene forsøkte fra 1939 å frata de andre jødiske organisasjonene deres selvstendighet gjennom innbindingen i Reichsvertretung der Deutschen Juden, og gjennom sikkerhetspolitiet direkte å kontrollere organisasjonens aktivitet. Også under et slikt press avviste Baeck tilbud om emigrasjon, og pleiet kontakter med de konservative antinazister rundt Carl Friedrich Goerdeler.

I 1943 ble Baeck og de fleste andre representanter for Reichsvertretung der Deutschen Juden innsatt i konsentrasjonsleiren Theresienstadt. Der ble han medlem av eldsterådet, og fungerte som rabbiner under de vanskelige forholdene. Allerede i august 1943 fant Baeck ut ut at Auschwitz - hvortil det tidvis gikk «overflytninger» til fra Theresienstadt - var en tilintetgjørelsesleir. Han bestemte seg imisdlertid for å ikke si noe om dette til sine medfanger. Han overlevde krigen, men sterkt midhandlet, og uten sine fire søstre som alle var gått til grunne i ghettoen, og flyttet den 5. juni 1945 til London.

Etter krigen ble han president for Verdensunionen for progressiv jødedom i London. I tillegg fikk han i 1948 et professorat i Cincinnati.

Han døde i 1956 og er begravet på Jüdischer Friedhof Berlin-Weißensee.

Bruk av Leo Baecks navn[rediger | rediger kilde]

En rekke institusjoner er oppkalt etter Leo Baeck, deriblant skoler, synagoger og menighetssentre. Noen av de viktigste er:

Verker[rediger | rediger kilde]

  • Das Wesen des Judentums (1905, 6. oppl. 1960)
  • Die jüdische religiöse Erziehung
  • Dieses Volk – jüdische Existenz
  • Romantische Religion (1922)
  • Die Pharisäer (1927)
  • Das Evangelium als Urkunde der jüdischen Glaubensgeschichte (1938)
  • Der Sinn der Geschichte (1946)
  • Maimonides, der Mann, sein Werk und seine Wirkung (1954)

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]