Leistus ferrugineus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Leistus ferrugineus

Vitenskapelig(e)
navn
:
Leistus ferrugineus
(Linnaeus, 1758)
Carabus ferrugineus
Carabus spinilabris
Leistus testaceus
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Biller
Familie: Løpebiller
Slekt: Leistus
Habitat: på land
Utbredelse: Europa, Asia, Nord-Amerika
finnes i Norge

Leistus ferrugineus er en av billene i delgruppen (underfamilien) rovløpere (Nebriinae) i familiegruppen løpebiller. Systematikken følger Carabidae of the World.[1]

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Leistus ferrugineus finnes i nesten hele Europa, men er noe sjeldnere i sørvest. Den er utbredt østover i Nord-Amerika og Asia. Finnes i Norge, og er ganske vanlig.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Leistus ferrugineus er 6,5-8 mm lang og lys brun eller mer gyllen på farge. Hver av dekkvingene har 10 lengderiller. Antennens tredje og fjerde ledd med en lang børste/børster i spissen, mens leddene ellers er bare og helt uten fine korte hår. (Krever forstørrelse for å se). Brystskjoldet har en hjertelignende form. Overkjevene er på undersiden uthulte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Leistus ferrugineus lever vanligvis på litt tørre lokaliteter, ofte med vegetasjon som skaper litt skygge. Den finnes ofte delvis nedgravd under løv eller i mose og er vanligvis nattaktiv og lever som predator på andre dyr.

Larvene lever som predatorer, skjult i øverste laget av jorden.

Den tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er radikalt forskjellige fra de voksne i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Carabidae of the World søkedato: januar 2009

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]