Leira

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen omhandler tettstedet Leira. For elva med samme navn, se Leira (elv), for bygda i Møre og Romsdal, se Leira (Ørsta).
Leira
Leira stasjon.jpg
Den tidligere stasjonsbygningen på Leira huser et restaureringsverksted for gamle ovner.
LandNorge Norge
FylkeInnlandet
KommuneNord-Aurdal
Areal1,13 km²
Befolkning927[a] (2021)
Bef.tetthet820,4 innb./km²
Preposisjon Leira
Postnummer2920 Leira i Valdres

Leira
60°58′12″N 9°17′42″Ø

Leira er et tettsted i Nord-Aurdal kommune i Innlandet. Tettstedet har 927[1] innbyggere per 1. januar 2021, og ligger ca. fire kilometer sørøst for kommunesenteret Fagernes. Leira er et knutepunkt for gjennomgangstrafikk på Europavei 16 samt veier mot Fagernes lufthavn, Leirin og fylkesvei 51 mot Gol.

Etter at Europavei 16 ble lagt utenom sentrum, er det meste av butikker og aktivitet flyttet fra hovedgata Kongsvegen til Valdres Storsenter på motsatt side av Europaveien. På Leira finner man også Valdres folkehøgskule, Valdres Storhall og Valdres vidaregåande skule. Leira stasjon står igjen etter at Valdresbanen ble nedlagt – her er det i dag et restaureringsverksted for eldre ovner. I tillegg har Leira campingplasser, pensjonater, spisesteder og flere servicebedrifter i tillegg til tre matbutikker. Mattilsynet i Oppland har i dag lokale kontorer i den gamle kjøpesentergåren «Leirasenteret».

Fra tangen i Strandefjorden går det i dag gangbro over til boligområdet Førsøddin. Broen ble åpnet i 2011. Det eksisterer dessuten planer for konferansesenter og opplevelsessenter.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Tettsteder. Folkemengde og areal, etter kommune.». Statistisk sentralbyrå. 26. oktober 2021. Besøkt 27. oktober 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]