Leddvedslekta

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Leddvedslekta
leddved
leddved
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lonicera
L.
Norsk(e) navn: leddvedslekta
Hører til: kaprifolfamilien,
Dipsacales,
Tofrøbladete planter,
blomsterplanter,
planteriket
Antall arter: ca. 180 i verden, 9 med norsk navn
Utbredelse: Den nordlige halvkule
Habitat: terrestrisk
Arter:

Leddvedslekta (Lonicera) er ei planteslekt som har omkring 180 arter på verdensbasis. 9 arter har fått offisielt norsk navn. To arter er viltvoksende i Norge, men flere finnes forvillet. Slekten er i Norge lett gjenkjennelig med sine motsatte og helrandete blader.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Artene i leddvedslekta har hele blader, med blomster som normalt sitter parvise ved bladfestene langsmed greinstammen. Hos noen arter sitter blomstene i tette hoder, hos de med norske navn gjelder dette vivendel og kaprifol. Disse blomstene blir omdannet til hvert sitt bær, mens bærparene hos blåleddved vokser i sammen så de ser ut som ett bær.

Bilde som viser bunnen av blåleddvedens dobbeltbær og tidligere blomsterbunn.
Bilde som viser bunnen av blåleddvedens dobbeltbær og tidligere blomsterbunn.

Man ser likevel fortsatt rester etter to blomsterbunner på undersiden av bærene. Blomstene eller bærene pleier å ha støtteblader og to forblader, som stort sett er fri, men også noen ganger sammenvokste med frukten (blåleddved). Blomstene er monosymmetrisk, og blomstene har hvit, gul, eller rød farge, men også blandinger av disse (lysegul og rosa). Blomstene har firefliket overleppe og en udelt underleppe. Underleppa er så å si radiærsymmetriske hos blåleddved. Blomstene har fem pollenbærere, og bærene er saftige.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Det er kun leddved og vivendel som har en naturlig utbredelse her hos oss. De andre er innført, da som regel igjennom hager og parker. De andre i slekta man finner ute i naturen, har da spredd seg fra hager, hageavfall eller fugler som har spist bærene, og spredd frø gjennom avføringen. Leddved er vanlig til spredt til Dovre og Tynset, men den er sjeldnere nord til Verdal, der den foretrekker baserik jord. Den er også antageligvis dyrket som hageplante og dermed forvillet på Åkerøya ved Mo i Rana og fire steder på Svalbard.

Svarteliste[rediger | rediger kilde]

Flere av de innførte artene i leddvedslekta er høyrisikoarter på den norske Fremmedartslista. Det er oppdaget disse artene sprer seg og utkonkurrerer andre arter på en måte som er en risiko for den naturlige floraen og faunaen i Norge. I Fremmedartslista blir plantene sortert etter faren de utgjør, og i leddvedslekta er farene artene utgjør fordelt slik:[1]

SE Svært høy risiko
HI Høy risiko
LO Lav risiko
NK Ingen kjent risiko
 • alpeleddved
 • japankaprifol
 • kalifornialeddved
 • Lonicera fragrantissima
 • Lonicera morrowii
 • prydleddved
 • trompetkaprifol

Giftighet[rediger | rediger kilde]

Alle arter i leddvedslekta som har røde bær er moderat til lett giftige, mens blåleddvedbær er spiselige. Det er observert forgiftninger, dog vanligvis ikke alvorlige, assosiert med arter som har røde bær. Vanligvis ender det med oppkast og annet ubehag, men det er også i sjeldne tilfeller beskrevet forgiftninger med dødelig utgang, antageligvis barn som har spist mange bær. Giftstoffene er for det meste saponiner. Men det er også funnet spor av alkaloider, deriblant en som heter xylostosidin.

Noen sorter spiselige blåleddved, spesielt de som brukes i Norge for å lage hekk, har sure bitre bær, men det finnes også sorter med store søte bær som regnes som fremmedart for norsk natur av Naturvernforbundet og kun kultiveres i hager. Disse bærene kan spises rå eller brukes til syltetøy og lignende. Det er uttrykt et ønske fra Naturvernforbundet om å begrense spredning av blåleddved i Norge, men det selges fortsatt i en rekke hagesentre.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Lonicera er oppkalt etter den tyske legen Adam Lonitzer (1528-1586). Det er Charles Plumier, som brukte dette navnet først på en plante i 1703.

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «Lonicera». Fremmedartsbasen 2018. Besøkt 3. februar 2020.  Søk på «Lonicera»

Litteratur[rediger | rediger kilde]

 • Lid, Johannes og Lid, Dagny Tande: Norsk flora. 7. utg. Redigert av Elven Reidar. Samlaget, 2005. ISBN 978-82-05-32563-0 (Side 728-731)
 • Stenberg, Lennart og Mossberg, Bo: Gyldendals store nordiske flora. Gyldendal 2007. ISBN 82-521-6029-8 (Side 570-572)
 • Høeg, Ove Arbo, Christphersen, Anne Sofie Wyller, Faarlund, Torbjørn, Lauritzen, Eva Mæhre, Løkken, Sverre, Røssberg, Bjørn Olav, Salvesen, Per H. og Sævre, Rune: Våre medisinske planter. ISBN 82-7010-156-7 (Side 311, 340)
 • Grey-Wilson, Christopher, Blamey, Marjorie: Teknologisk forlags store illustrerte flora for Norge og Nord-Europa" Oversatt og tilpasset til norsk av Faarlund, Torbjørn, Sundig, Per. Teknologisk forlag 1992. ISBN 82-512-0355-4 (Side 382-383)
 • Nielsen, Harald, Sivertsen, Bente: Giftplanter J.W. Cappelens forlag 1979. ISBN 82-02-04225-9 (Side 129, 130)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]