Kaprifol

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kaprifol
kaprifol i blomst, legg merke til de sammenvokste bladene rett under blomsten, (de som ser ut som ett blade, som er vokst rundt stengelen)
kaprifol i blomst, legg merke til de sammenvokste bladene rett under blomsten, (de som ser ut som ett blade, som er vokst rundt stengelen)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Lonicera caprifolium
L.
Norsk(e) navn: kaprifol
Hører til: leddvedslekta,
kaprifolfamilien,
Dipsacales,
tofrøbladete planter,
blomsterplanter
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: Eurasia til litt østenfor uralfjellene

Kaprifol (Lonicera caprifolium) er en klatreplante, som er blitt plantet og er senere blitt en forvillet art. Som sprer seg så mye, at den nå blir sett på som en moderat trussel for norsk natur. Den har fått status HI (høy risiko) på den norske svartelista. [1]

Utseende[rediger | rediger kilde]

Denne vokser oppetter andre vekster eller annet den kan klatre på, og blir derfor kalt en klengebusk. Den blir ofte 2-3 m lang. Bladene er breit elliptiske og snaue. Blomstene vokser ut fra ett punkt i greintoppene, der det er to sammenvokste blader rett under blomsterstanden. Blomstene er monosymmetrisk, hvitgul eller med litt rødfarge, 3-5 mm langt. Bærene er røde, oransje eller gule. Planten har 18 som det diploide kromosomtallet.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabanken informasjon om fremmede arter» (norsk). Artsdatabanken. Besøkt 23.11.2012. 
  2. ^ Lid, Johannes og Dagny (2005). Elven, Reidar, red. Norsk flora (nynorsk) (7 utg.). Det Norske Samlaget. s. 731. ISBN 82-521-6029-8. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]