Land Rover Freelander

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Land Rover Freelander
Land Rover Freelander.jpg
ProdusentLand Rover
Produsert1998–
KlasseKompakt SUV
Karosserityper3-dørs stasjonsvogn
5-dørs stasjonsvogn
GenerasjonerFreelander 1 (1992 - 2007)

Freelander 2 (2007 - 2016)

Discovery Sport (2016 - )
Tekniske data
Motor2–2,5 l bensin
2 l diesel

Freelander er en bilmodell fra britiske Land Rover, lansert i 1998. Den finnes med tre og fem dører og med bensin- og dieselmotor.

Denne modellen er Land Rover sin første med tverrstilt motor, selvbærende karosseri og uavhengig hjuloppheng. Kraften overføres til hjulene via en viskøs kobling. Modellen har permanent firehjulstrekk, men ikke fordelingskasse med lavserie som alle andre Land Rovere.

Freelander har solgt godt i Europa, men ikke så bra i USA.

Historie[rediger | rediger kilde]

Freelander 1[rediger | rediger kilde]

I 1992 startet Freelander-prosjektet. Det het til å begynne med CB40 internt hos Land Rover. Navnet «Highlander» ble også nevnt før den offisielle lanseringen. De første prototypene rullet rundt sent i 1994.

I 2000 ble to kraftigere motorer lansert, en firesylindret «common rail» dieselmotor på 2 liter kalt Td4 og en 2,5 liter V6 bensinmotor. Samtidig ble det mulig å få levert bilen med en fem-trinns automatisk girkasse. Land Rover lanserte Freelander på USA-markedet samme året.

Bilen fikk en ansiktsløfting i 2003, spesielt i interiøret. Setene ble gjort om noe, og andre typer plast ble valgt til paneler. Bilen fikk også en front som minnet om de andre Land Rover-modellene Discovery og Range Rover. Samtidig ble utstyrsnivåene navngitt S, SE, HSE og Sport. Sport hadde blant annet 18" felger og 30 mm senking.

Freelander 2[rediger | rediger kilde]

2008-modell Freelander 2

For modellåret 2007 kom en ny modell, kalt Freelander 2 i alle markeder bortsett fra USA, hvor den ble hetende LR2. Den nye modellen leveres med to motoralternativer: En 3,2 liters bensinmotor (R6) og en 2,2 liters firesylindret turbodiesel. Firehjulsdriften besørges av 3. generasjons haldexkobling.

Motorsport[rediger | rediger kilde]

Freelander ble brukt som deltagerbil i 1998-utgaven av Camel Trophy i Ildlandet. Ford brukte bilen i V6-utgave som rekognoseringsbil for deres WRC-lag i 2004-sesongen.

Konkurrenter[rediger | rediger kilde]

Freelanders nærmeste konkurrenter er Toyota RAV4, Honda CR-V, Suzuki Grand Vitara og til en viss grad Subaru Forester.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]