Land Rover Defender

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Land Rover Defender
ProdusentLand Rover
Produsert1983-
KlasseTerrengkjøretøy
Karosserityper2-dørs pickup
3-dørs varebil
5-dørs stasjonsvogn
4-dørs pickup
2-dørs cabriolet
Forgjenger(e)Series III
Tekniske data
Motor2,25 l bensin
2,5 l bensin
3,5 l bensin
2,25 l diesel
2,5 l diesel
2,5 l turbodiesel
Izusu 3,9 l diesel
200 Tdi
300 Tdi
Td5

Defender er et nyttekjøretøy med firehjulstrekk fra britiske Land Rover.

Defender er etterfølgeren til Land Rover sin Series III, og kom i 1983. Da var navnet ganske enkelt Land Rover 110, hvor tallet refererte til akselavstanden i tommer. Defender-navnet kom først i 1989 da Discovery kom og man trengte et navn til nyttemodellen.

Det som hovedsakelig skiller Defender fra Series III er at den har skruefjærer i stedet for bladfjærer og permanent firehjulstrekk med låsbar senterdifferensial. Karosseriet er av aluminium, og så å si likt tidligere modeller med unntak av hel, høyere frontrute og skjermbreddere.

Den opprinnelige Defender ble tatt ut av produksjon i 2016. Den var basert på en grunnkonstruksjon fra 1948 som dermed ble produsert i 67 år. I september i 2019 ble det introdusert en helt ny modell på bilmessen i Frankfurt. Denne har ikke noe annet enn navnet til felles med forgjengeren.[1]

Historie[rediger | rediger kilde]

Produksjonen av Defender begynte i 1983, da som Land Rover 110 (One Ten på engelsk), et navn som var avledet av akselavstanden i tommer. 90 (Ninety på engelsk), med 93 tommers akselavstand, og 127 med nøyaktig 127 tommers akselavstand, fulgte etter.

Det var lite som utvendig skilte de nye kjøretøyene fra forgjengeren Series III. Et panser som gikk helt fram til foran på kjøretøyet, en ny grill, skjermbreddere på grunn av økt sporvidde og en hel frontrute var de viktigste tegnene. 90 og 110 var dog noe annerledes sine forgjengere:

  • Skruefjærer i stedet for bladfjærer ga økt komfort og økt akselvandring. Det siste er viktig for fremkommeligheten.
  • Permanent firehjulstrekk av samme type som hadde vært i bruk på Range Rover siden 1970. Denne hadde fordelingsgirkasse og en låsbar senterdifferensial.
  • Nye motorer ble etter hvert introdusert.
  • Nytt interiør og frontrute.

Ellers var endringene stor sett detaljer, og karrosseriet var for eksempel for det meste identisk til Series III (og Series II før den, helt fra 1958). Fra 1984 kom sveivevinduer, og en 2,5 liter dieselmotor på 68 hk (51 kW). Denne var basert på den tidligere 2,25 liter dieselmotoren, men med mer moderne innsprøytning og noe høyere slagvolum. En variant av 3,5 liter V8-motoren fra Range Rover, men med lavere kompresjon, ble også introdusert. Denne var vesentlig kraftigere enn de tidligere bensinmotorene.

Markedsføringen hos Land Rover endret seg også i denne perioden. Mens de forskjellige pickup-, stasjonsvogn- og varebilutgavene fremdeles var nyttekjøretøyer, ble utgaven County Station Wagon (av og til forkortet CSW) markedsført som et flerbrukskjøretøy for barnefamilier. Denne utgaven hadde mer komfortabelt interiør. Land Rover begynte også å innføre små endringer fra årsmodell til årsmodell for å få kundene til å kjøpe nye biler oftere. En del nytt tilbehør som ikke ville vært aktuelt på en Land Rover tidligere ble også introdusert. For eksempel kom radioer og kassettspillere, nye felger, lyktespylere og sykkelstativ.

Tidslinje[rediger | rediger kilde]

  • 1983 – 110 kommer på markedet
  • 1984 – 90 kommer på markedet
  • 1990 – 2,5 liter turbodieselmotor kalt 200 Tdi fra Discovery
  • 1995 – ny 2,5 liter turbodiesel, nå kalt 300 Tdi
  • 1998 – en femsylindret turbodiesel kalt Td5 blir tilgjengelig. Ellers en liten oppdatering med blant annet nytt stoff i interiøret, forsterket R380 girkasse, kabelstyrt LT230Q fordelingskasse og ekstra lyddemping. Nå ble også blokkeringfrie bremser og antispinn tilgjengelig.
  • 2001 – en rekke små forbedringer for 2002-modellen: Bedre vindusviskere, hel bakdør i galvanisert stål, forbedret dashbord.
  • 2006 – en rekke små forbedringer for 2007-modellen: Ny 2,4 liter dieselmotor fra Ford, sekstrinns girkasse, bedre varme- og ventilasjonsanlegg og helt nytt dashbord.

Teknisk[rediger | rediger kilde]

Ramme og drivlinje fra en 90

Defender har blitt levert med forskjellige motorer: 2,25 liter firesylindret bensin, 2,5 liter firesylindret diesel og bensin, tre forskjellige 2,5 liter firesylindret turbodiesel, 3,9 liter V8 bensin og 2,5 liter femsylindret turbodiesel. I 2005 er det bare den siste, kalt Td5, som fremdeles er i utvalget. Motoren er langsmontert, og koblet til en femtrinns, manuell girkasse som igjen er koblet til en fordelingsgirkasse med låsbar senterdifferensial og høy- og lavgir. Fra girkassen går en mellomaksel framover og en bakover til stive aksler med differensial montert ut mot høyre side.

Akslene er hengt opp i ramma i spiralfjærer, hydrauliske støtdempere og radiusarmer.

På ramma er det montert et karosseri av aluminium. Enkelte detaljer, som dørrammer, torpedovegg og lister er av stål. Fra 2002-modellen var også bakdøra presset, galvanisert stål. Karosseriet er for det meste naglet sammen, selv om taket, framskjermene og sidene fra vinduene og opp er skrudd.

Interiøret kan fås i flere utførelser. Framme er det to eller tre seter. Hvis det er bakdører så er det en framovervendt seterad til. Alle seter i tillegg er langsmontert i lasterommet bak.

Dekkdimensjonen som leveres standard i Norge er 235/85R16.

Varianter[rediger | rediger kilde]

Defender finnes i et utall varianter, hovedsakelig skilt på modellnavnet som er nesten det samme som akselavstanden i tommer: 90, 110 og 130. Som standard leveres de med karosseri som stasjonsvogn, varebil, enkelkabiner pickup og dobbeltkabiner pickup (bare 110 og 130).

I tillegg produserer Land Rover Special Vehicles forskjellige påbygg som lift, verktøyskap, plan med tipp og annet.

Forskjellige akselavstander
Defender 90
Defender 110
Defender 130

Spesialutgaver[rediger | rediger kilde]

På høsten av 2001 ble en forlenget utgave av Defender tilgjengelig fra Sør-Afrika. For å dekke behovet til turselskaper ble Defender 147 lansert av Land Rover South Africa. Det var en forlenget stasjonsvogn med seks dører og sitteplasser for opp til 13 personer.

I 2001 kom en spesialutgave i forbindelse med filmen Tomb Raider. Til sammen 900 spesielle 90er og 110ere ble bygget, alle med Td5-motor.

Det britiske forsvaret sin nyeste utgave kalles Wolf eller XD.

Konkurrenter[rediger | rediger kilde]

Defenders konkurrenter har vært nytteversjonene av Toyota Land Cruiser og Mercedes-Benz Geländewagen, og til en viss grad det store antallet billige pickuper med firehjulstrekk fra Japan. I militærmarkedet har de møtt sterk konkurranse fra mer moderne militærkjøretøyer som Steyr-Daimler-Puch Pinzgauer, MOWAG Duro og AM General HMMWV.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 27. september 2020. Besøkt 11. september 2019. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Land Rover Enthusiast august 2002: The Land Rover heritage

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]