Land Rover Discovery

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Land Rover Discovery
Også kalt
ProdusentLand Rover
Produsert1989
Designer
KlasseMellomklasseluksus SUV
Karosserityper5-dørs stasjonsvogn
Layout
Generasjoner5
Plattform
Forgjenger(e)
Relatert
Nettsted Offisielt nettsted
Tekniske data
Motor2,5–2,7 l diesel
3,5–4,4 l bensin

Innenfra

Land Rover Discovery er en mellomklasseluksus-SUV med firehjulstrekk fra britiske Land Rover. Den ble lansert i 1989 og produseres nå i femte generasjon.

Generasjoner[rediger | rediger kilde]

Serie I[rediger | rediger kilde]

Introdusert i 1989. Første generasjon Discovery kom først i tredørs utgave, hovedsakelig for å spare utviklingskostnader og å differensiere den fra Range Rover. Teknologien var basert på den tidens Range Rover. Konstruksjonen var på ramme med 254 cm (100 tommer) akselavstand, stive aksler og skivebremser på alle fire hjul. Motoralternativene var en 2,5 l firesylindret turbodiesel kalt 200 Tdi og en 3,5 l V8 bensin med forgassere. I 1990 så fikk V8-motoren elektronisk innsprøytning, og i 1994 så ble motorene byttet ut med 300 Tdi, som også var en 2,5 l turbodiesel, og 3,9 l V8.

Drivkraften fordeles til hjulene gjennom en fordelingskasse med senterdifferensial med sperrefunksjon. Bilen har altså permanent firehjulstrekk.

I 1994 fikk bilen en oppdatering. Dette prosjektet hadde kodenavn Romulus, og innbefattet endringer på motor, bremser og annet, i tillegg til en mild ansiktsløfting.

Discovery var deltagerbil i Camel Trophy i mange år. Bilen ble markedsført som Honda Crossroad i Japan.

Serie II[rediger | rediger kilde]

Introdusert i 1998. Utseendet er veldig likt første generasjon, men bilen er fullstendig redesignet. Nytt var en femsylindret turbodiesel, også denne på 2,5 l, kalt Td5 og et system kalt «Active Cornering Enhancement» (ACE) som stabiliserte bilen ved sideveis krefter i svinger.

Land Rover begynte å utvikle den nye generasjonen Discovery like etter Discovery I hadde blitt oppdatert i 1994. Dette prosjektet fikk kodenavnet Tempest. De siste årene av Discovery I-produksjonen glapp Discovery hele tiden markedsandeler til andre biler i segmentet. V8-motoren fra forrige generasjon fikk en oppdatering (den siste for denne motoren) med nytt innsug. En ny serie turbodieselmotorer ble også tatt fram, med både 4-, 5- og 6-sylindrede utgaver. Da BMW kjøpte Rover i 1994 følte de at de 4- og 6-sylindrede utgavene liknet for mye på BMW sine egne motorer, og kuttet de ut. De oppmuntret derimot utviklingen av den 5-sylindrede under kodenavnet Storm.

Rammen var nyutviklet, med seks tverrliggere i stedet for fem som Discovery I, og 14 karosserifester i stedet for 10. Dette var for å stive av rammen for det nye aktive hjulopphenget.

ABS-bremsene ble brukt for Electronic Traction Control (ETC), elektronisk bremsefordeling (Electronic Brakeforce Distribution eller EBD) og Hill Descent Control (HDC), et system som automatisk holder en lav hastighet i bratte nedoverbakker.

Den manuelle girkassen het R380 og var allerede brukt på Romulus-versjonen av Discovery I, mens den automatiske girkassen fra ZF, kalt 4HP22EH, var ny for bilen, og var elektronisk styrt.

Både eksteriør og interiør er helt nytt, men ligner mye på den gamle Discovery.

Discovery 3[rediger | rediger kilde]

Introdusert i 2004. Markedsføres i USA som LR3. Ny teknologi i denne modellen er en hybridkonstruksjon mellom ramme og selvbærende karosseri, uavhengig hjuloppheng og et elektronisk styresystem kalt «Terrain Response».

Motoralternativene er en bensin-V8 på 4,4 liter og 220 kW (299 hk), en diesel-V6 kalt Tdv6 på 2,7 liter og 140 kW (190 hk) og fra 2005 en bensin-V6 på 4 liter og 216 hk. Denne siste motoren er samme som står i Ford Explorer, men blokka er stivet av, det er ny bunnpanne, innsugsmanifold, generator, klimaanlegg og servopumpe. Alt dette er for å gjøre motoren mer motstandsdyktig mot vann.

Fra 2005 kan man også få Discovery III i en enklere utgave med skruefjærer («spiralfjærer») i noen markeder.

Discovery 4[rediger | rediger kilde]

Introdusert i 2009, og markedsføres i USA som LR4. Hovedendringen fra forrige generasjon er en mer effektiv 3-liters dieselmotor kalt TDV6, og innvendig og utvendig «ansiktsløfting».

Konkurrenter[rediger | rediger kilde]

Discovery sine konkurrenter er hovedsakelig Nissan Patrol, Toyota Land Cruiser og Mitsubishi Pajero. Bedre utstyrte varianter av Discovery konkurrerer også til en viss grad med enklere utstyrte varianter av stallkamerat Range Rover og Mercedes-Benz Geländewagen.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Land Rover Enthusiast juni 2005: Green Oval

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]