Honda CR-V

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Honda CR-V
ProdusentHonda
Produsert1996→
KlasseSUV
Karosserityper4-dørs SUV

Honda CR-V er en kompakt SUV laget av den japanske bilprodusenten Honda fra 1996. Betegnelsen CR-V har forskjellig betydning i forskjellige markeder. Offisiell Honda-litteratur henviser både til "Compact Recreational Vehicle" og "Comfortable Runabout Vehicle". I Norge leveres den kun med Hondas spesielle Real Time™ 4WD som innebærer at bilen er forhjulsdrevet ved normal kjøring, men firehjulsdrift (all-wheel drive) kobles inn om det oppstår hjulspinn foran.

Honda produserer sine CR-Ver for verdensmarkedet hovedsakelig i Storbritannia, USA og Japan.

Oversikt[rediger | rediger kilde]

Ved introduksjonen i 1996 var CR-V Hondas første egendesignede SUV. Det viste seg raskt at modellen hadde et stort salgspotensiale, og sammen med Toyota RAV4 som var lansert 2 år tidligere, dannet disse kompakte bilene et nytt segment. Fra før av fantes biler som Jeep Cherokee XJ, men denne ble av mange regnet som en offroader, tross sin kompakte størrelse. Subarus modeller som L-serie og Legacy var mer personbilorienterte. Suzuki Vitara fantes fra 1988, men denne var en tanke mindre enn CR-V.

Real Time 4 WD[rediger | rediger kilde]

Real Time 4 WD er i utgangspunkt et konvensjonelt system for forhjulsdrift som er supplert med to oljepumper kombinert med en hydraulisk aktivert flerplateclutch for drivakselen til bakhjulene, bakhjulsdifferensialen og drivakslene bak. Den ene av disse pumpene drives av drivakslene foran, den andre av bakhjulene via bakhjulsdifferensialen.

Så lenge for- og bakhjulene roterer med samme hastighet er oljetrykket konstant og hydraulikkoljen sirkulerer fritt mellom pumpene. Om forhjulene får spinn og roterer raskere enn bakhjulene, oppstår det et oljetrykk i den fremre pumpen som er proporsjonalt med hastighetsforskjellen. Overtrykket åpner da en ventil som mater olje til flerplateclutchen slik at bakakselen aktiveres. Jo større hastighetsforskjell mellom hjulparene, desto større moment overføres til bakhjulene.

Real Time 4WD er brukt som varemerkebetegnelse (Real Time 4WD™) av Honda.

Første generasjon (1997-2001)[rediger | rediger kilde]

Første generasjon CR-V

Den første versjonen var i produksjon fra 1997 til 2001.

Bilen var å få med forhjulstrekk eller Hondas Real Time™ 4WD hvor bilen normalt trekker på forhjulene, men hvor kraftoverføring til bakhjulene startes når forhjulene begynner å spinne. I Norge ble kun 4WD markedsført. Kjøperne kunne velge mellom manuell- og automatgir.

De to utstyrsversjonene ble kalt A og B. A hadde ikke all verden av utstyr, mens B blant annet hadde airconditioning og alufelger.

Andre generasjon (2002-2006)[rediger | rediger kilde]

Andre generasjon var et fullstendig nydesign, med nytt chassis og støtdempingssystemer. Bilen fikk gode kritikker.

Fra 2002 til oppgraderingen i 2005 var en 2-liters motor med 150 hk det eneste alternativet i Norge. I USA fantes også en 2,4-liters motor. CR-V med diesel med lansert i 2005 med modellen 2,2 CDTi. Denne hadde 140 hk. Kun bensinmotoren kunne kobles til en automatgirkasse. Både første og andre generasjon CR-V hadde sidehengslet bakdør og reservehjulet montert på utsiden. Vinduet i bakdøren var topphengslet og kunne åpnes.

Interiøret hadde særpreg, blant annet ved at både girspak og parkeringsbrems ble betjent fra dashboardet. Gulvet var også helt flatt uten tunnel til aksling i midten. Under bagasjerommet fantes det et picknic-bord som kunne tas ut.

Fra 2005 fikk CR-V nye utstyrsversjoner hvor Executive var den velutstyrte. Den største synlige forskjellen på en 2004 og en 2005-modell CR-V er de hvite baklysene på den oppgraderte modellen. Forgjengeren hadde oransje blinklys. I Norge ble plasseringen av registreringsskiltet også endret fra å være litt til venstre for midten til midt på i bakre støtfanger. Forfra var den største forskjellen utformingen av tåkelysene (eller utsparingen for tåkelysene på de modellene tåkelys ikke var standard), fram til og med 2004 var tåkelysene ganske små og rektangulære, mens fra 2005 ble tåkelysene større og runde.

Honda CR-V AWD 2,0 2002
Honda CR-V AWD 2,0 automat 2002-modell
Andregenerasjons CR-V med amerikanske spesifikasjoner og 2005-facelift

Tredje generasjon (2007-2011)[rediger | rediger kilde]

Tredje generasjon CR-V 2007 Honda CR-V LX
Produksjon 2007-2011
Akselavstand 2620 mm
Lengde 4520 mm
Bredde 1820 mm
Høyde 1680 mm
Motorer 2,0 l 150 hk bensin
2,2 l 140 hk turbodiesel, CO2: 173g/km

2,2 l 150 hk turbodiesel (siste årgang)

Girsystem 6-trinns manuell
5-trinns automatisk (bensinmotor og siste årgang diesel)
Noen konkurrenter Toyota RAV4
BMW X3
Nissan X-trail
Land Rover Freelander

Tredje generasjon CR-V ble introdusert i Norge ved årsskiftet 2006/2007. Bilen hadde sin debut på Paris Auto Show i 2006.

Bilen leveres med enten 150 hk bensinmotor eller 140 hk dieselmotor. Mot slutten av sin levetid fikk dieselen i-CTD 150 hk og kunne leveres med automatgir. Modellen er den første med topphengslet bakdør og reservehjul plassert under gulvet i bagasjerommet. Den finnes i flere utstyrsvarianter og på toppmodellen er utstyr som skinnseter og et antikollisjonssystem samt adaptiv fartsholder standard.

Modellen har lavere tyngdepunkt (redusert med 35 mm), økt sporvidde (30 mm) og forandringer i styre- og opphengsgeometri sammenliknet med foregående modell. CR-V har samme motoreffekt som Subaru Forester. Begge har et maksimalt dreiemoment på 340 newtonmeter (Nm).

Til vanlig har bilen forhjulsdrift, men om forhjulene spinner, vil opptil 35% av kraften overføres til bakhjulene. Dette bidro til at CR-V ved introduksjonen i januar 2007 hadde lavest CO2-utslipp blant de kompakte SUVene sammen med Toyota RAV4, oppgitt til 173 g/km ved blandet kjøring. I Norge leveres dieselutgaven med partikkelfilter som standard.

Fjerde generasjon (2012 →)[rediger | rediger kilde]

Ved introduksjonen av denne modellen ble kjøreopplevelsen oppgradert. Bilen virker større og kraftigere enn foregående modell. Særlig ved kjøring på landeveg og motorveg hvor forrige modell kunne virke litt "stumpete" og hadde en tendens til "vandre". Den nye modellen virker langt mer stødig og man skulle tro akselavstanden var øket, noe som ikke er tilfelle.

Den nye modellen kommer i fem ytstyrsvarianter; Lifestyle, Elegance, Executive, Executive Navi og Executive Navi Advance hvorav den siste også har kjørefeltassistent og adaptiv fartsholder.

Våren 2015 kom en oppdatert modell hvor de største eksteriørmessige endringene er litt andre lykter både foran og bak.

CR-V fås med bensinmotor på 2 liter med 155 HK og AWD, manuell og automatgir, 2,2 liter diesel på 150 HK og AWD manuell og automat, og Hondas nye 1,6 liter i-CTD diesel leveres med både forhjulsdrift (120 hk eller 160 hk) og AWD (160 hk).

Fjerde generasjon CR-V 2012 Honda CR-V EX
Produksjon 2012-nå
Akselavstand 2619 mm
Lengde 4529 mm
Bredde 1819 mm
Høyde 1654 mm
Motorer 2,0 l 155 hk bensin CO2: 173g/km (manuell)
2,2 l 150 hk turbodiesel, CO2: 149g/km (manuell)
Girsystem 6-trinns manuell
5-trinns automatisk
Noen konkurrenter Toyota RAV4
BMW X3
Nissan X-trail
Land Rover Freelander
Mazda CX-5
Volvo XC60

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]