Lambeth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lambeth
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktLambeth
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i Indre London
Ligger vedThemsen
PostnummerSE1
Befolkning23 937
PostkodeSE1
Kart
Lambeth
51°29′25″N 0°07′09″V

Lambeth Palace

Lambeth er et område i bydelen Lambeth i sentrale London. Lambeth ligger på Themsens høyre bredd, rett overfor parlamentet og Westminster Abbey. Det er lokalisert 1,6 km fra Charing Cross. I Lambeth ligger det store sjukehuset St Thomas' Hospital, Waterloo stasjon, kulturinstitusjoner som Royal National Theatre og Royal Festival Hall, og turistattraksjonen London Eye. Stedet fikk en viss vekst i middelalderen grunnet blant annet herregodset Lambeth Palace, som var residensen til erkebiskopen av Canterbury i London. I elisabethansk tid var området kjent som L’amberth. I viktoriansk tid hadde området blitt betydelig utviklet med tett av bygninger for industri, handel og boliger. Endringene kom med ødeleggelsene under den andre verdenskrig som endret mye av Lambeths vesentrekk. Påfølgende utvikling i slutten av 1900-tallet og begynnelsen av 2000-tallet har ført til en økning i høye bygninger.

Florence Nightingale Museum ved Lambeth Palace Road er dedikert til livet, arbeidet og arven etter den berømte sykepleieren. Middelalderens sognekirke St Mary-at-Lambeth opphørte å være en kirke i 1972 og er nå et hagemuseum.[1] Den internasjonale sjøfartsorganisasjonen (IMO) har sin base og hovedkvarter i Lambeth.

Historie[rediger | rediger kilde]

Opprinnelsen til navnet Lambeth kommer fra dets første nedtegnelse i 1062 som Lambehitha i betydningen «landingsstedet for lam». I 1255 var det blitt gjengitt som Lambeth. I Domesday Book (1086) er stedet blitt omtalt som «Lanchei», mest sannsynlig er feil.[2] Navnet viser til en havn eller brygge hvor lam ble skipet ifra eller til. Det er dannet fra angelsaksiske lamb[3] og hythe.[4] South Lambeth er nedtegnet som Sutlamehethe i 1241 og North Lambeth er i 1319 nedtegnet som North Lamhuth.[4]

I middelalderen var Lambeth en landsby der fergemenn som betjente Westminster og City of London bodde. Erkebiskopen av Canterbury ble herre av herregården Lambeth fra 1197, og ikke lenge etterpå ble det bygget et kapell og en residens ved elvebredden.[1] Erkebiskopene kom og reiste via båt, det samme gjorde John Wycliff som ble dømt for kjetteri her. Siden 1400-tallet hadde erkebiskopen av Canterbury sin London-residens i Lambeth Palace.[5] Til Lambeth hørte også herregårdene i Kennington og Vauxhall. Lambeth ble egen kommune (metropolitan borough) i 1899, og ved reformen i 1965 ble Brixton og Norwood inkludert i den nye London Borough of Lambeth.

Den gamle sognekirka St Mary Lambeth like ved Lambeth Palace har bevart et tårn fra middelalderen, men ble for øvrig sterkt ombygd på 1800-tallet. I dag huser kirka Museum of Garden History.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Lambeth, Lambeth», Hidden London
  2. ^ Wheatley, Henry Benjamin; Cunningham, Peter ([1891] 2011): London Past and Present: Its History, Associations, and Traditions, Cambridge University Press. s. 355.
  3. ^ «lamb (n.)», Online Etymology Dictionary
  4. ^ a b Mills, D. (2000): Oxford Dictionary of London Place Names. Oxford.
  5. ^ Dunton, Larkin (1896): The World and Its People, Silver, Burdett. s. 37.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Muirhead, Findlay red. (1922): «Lambeth», London and its Environs (2. utg.), London: Macmillan & Co., OCLC 365061

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]