Hopp til innhold

Brixton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Brixton
Coldharbour Lane i Brixton
LandStorbritannias flagg Storbritannia
Konst. landEnglands flagg England
DistriktLambeth
Admin. grevskapStor-London
Seremon. grevskapStor-London
StatusSted i Indre London
PostnummerSE5
Befolkning78 536
Kart
Brixton
51°27′27″N 0°07′03″V

Brixton er et sted i distriktet Lambeth i det sørlige London. Det er det jamaicanske samfunnet i Londons «hovedstad», og kalles ofte the Soul of Black Britain. Windrush Square, mellom Lambeth rådhus og Tate Library, ble anlagt for å feire femtiårsjubileet for det moderne britiske afro-karibiske samfunnets ankomst på skipet «Empire Windrush». Stedet har et aktivt uteliv, med mange klubber og hyppige konserter. Brixton er delt med to postkoder: SW2 (deler postkode med Brixton Hill og Tulse Hill) og SW9 (deler postkode med Stockwell og deler av Clapham). Området er identifisert i London-planen som ett av 35 betydelige sentrer i Stor-London.[1]

Sentrum i Brixton er markedet, som hver dag selger frukt og grønt fra hele verden. Eddie Grants sang «Electric Avenue» fra 1983 viser til en del av dette markedet, som kalles Electric Avenue fordi gaten i 1888 var den første gaten i Storbritannia som fikk elektrisk belysning. The Clash har også bidratt til bydelens berømmelse med sangen «Guns of Brixton». En vindmølle fra 1816 er bevart, sammen med noen hus i nærheten bygd kort tid etter møllen.

I henhold til folketellingen av 2011 har området en befolkning på 78 536 innbyggere.[2][3]

Historie[rediger | rediger kilde]

Brixtonopptøyene refererer til raseopptøyer i april 1981 og september 1985. Begge ganger startet opptøyene etter at unge, svarte menn hadde bygd opp frustrasjoner og sinne over diskriminering. Spesielt ble det reagert på at politiet stadig stoppet og ransaket tilfeldige personer, noe man normalt ikke kan gjøre uten skjellig grunn i Storbritannia.

Etter opptøyene i 1981 utnevnte regjeringen en kommisjon for å granske forholdene, men dette forhindret ikke nye opptøyer i 1985. Etter disse ble det satt i gang en lang rekke tiltak for å bedre forholdene i Brixton. I 1990-årene har det flere ganger vært tilløp til uro, spesielt i forbindelse med flere tilfeller hvor unge, svarte menn har dødd i politiets varetekt.

Nelson Mandela besøkte Brixton under sitt statsbesøk i Storbritannia i 1996.

I 1999 sprengte nynazisten David Copeland en bombe i Brixton. 39 mennesker ble skadet.

Kollektivtransport[rediger | rediger kilde]

I tillegg til en rekke busslinjer går det tog fra Brixton stasjon og undergrunnsbane fra Brixton undergrunnsstasjon.

Kjente personer[rediger | rediger kilde]

Tidligere statsminister John Major bodde i deler av sin barndom i en liten leilighet ved Coldharbour Lane. Han startet sin politiske karriere i bydelsrådet for Lambeth.

David Bowie ble født i Stansfield Road. Noen av medlemmene i rockebandet The Clash har også sitt opphav i denne bydelen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Mayor of London (Februar 2008): «London Plan (Consolidated with Alterations since 2004)» (PDF). Greater London Authority. Arkivert fra originalen (PDF) den 2. juni 2010.
  2. ^ Brixton består av fem valgkretser med en gjennomsnittlig befolkning på 15 500, jf. «Brixton», Urban75
  3. ^ «2011 ward populations» Arkivert 7. februar 2017 hos Wayback Machine., UKCensusData

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Brixton, London district – kategori av bilder, video eller lyd på Commons