Lagotto romagnolo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Lagotto romagnolo
lagotto, italiensk vannhund, italiensk trøffelhund
Hundetypeapporterende fuglehund, vannhunder
OpprinnelseItalias flagg Italia
Egenskaperfamiliehund, trøffelhund
Livsløp8-17 år
Størrelsemiddels (11-16 kg)
Passer foralle, aktive
Anerkjennelser
FCIGruppe 8, seksjon 3
(FCI #298)
AKCFSS
CKCSjekk
KCGundogs
UKCGun Dog
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Lagotto romagnolo (FCI #298) er en mellomstor vannhund som stammer fra Romagna-regionen i Italia. Hunderasen er også kjent som italiensk vannhund og italiensk trøffelhund.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Lagotto romagnolo er en gammel hunderase, men nøyaktig hvor gammel den er vet man ikke. Det eksisterer imidlertid referanser til rasen fra 1600-tallet i Comacchio- og Ravenna-områdene, men typen er trolig mye eldre. Rundt Ravenna fantes det tidligere store våtmarksområder, men disse ble drenert i perioden 18401890 og forsvant. Etter dette ble rasen derfor «omskolert» som trøffelhund. Rasenavnet betyr rett og slett «vannhund fra Romagna» og refererer til distriktet der den trolig har oppstått. Rasen ble anerkjent av den italienske kennelkubben i 1991 og av FCI i 1995. Til Norge kom den første hunden fra Sverige i 1997.

Hunderasen har på grunn av sin enestående luktesans i senere tid fått en slags renessanse som trøffelhund, derav tilnavnet italiensk trøffelhund. Den kan i dag kalles en spesialrase for trøffelleting. Den var imidlertid opprinnelig en vannhund, en type apporterende fuglehund som ble brukt til andejakt, på linje med barbet og flere andre hunderaser. I dag regnes jaktinstinktet som borte.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Lagotto romagnolo er en mellomstor hund med krøllet, voksende ullen pels som ikke røyter, men må klippes. Om pelsen ikke klippes kan den danne snorer (sammenfiltringer). Grunnfargen er skittenhvit med brune eller brun-oransje markeringer, brunskimmel, ensfarget brun (alle nyanser) og ensfarget oransje. Brun eller mørk brun maske tillates.

Rasen kan på mange måter minne om en puddel, men den har kraftigere kroppsbygning i forhold til størrelsen. Kroppsformen er nesten kvadratisk. Halen når knapt til hasene og bæres normalt hengende i en svak bue, men kan løftes når den blir ivrig (ikke i krøll).

Hannene skal ha en skulderhøyde på 43-48 cm (46 cm ideelt) og veie 13-16 kg. Tispene skal ha en skulderhøyde på 41-46 cm (43 cm ideelt) og veie 11-14 kg.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Lagotto romagnolo er en hunderase med en usedvanlig godt utviklet luktesans. Den er ypperlig egnet som trøffelhund, narkotikahund, sporhund og ettersøkshund, avhengig av trening. Den er også en god apportør. Rasen passer ikke som jakthund, i det jaktinstinktet er avlet bort. Den er imidlertid også en ypperlig familiehund. Rasen har også en rekke flotte egenskaper innen hundesport.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Lagotto romagnolo er normalt en livlig, energisk og leken hund, men den krever mye mosjon og godt med oppgaver for å trives. Rasen passer best for en aktiv familie som gir den anledning til å være mye ute, og helst også aktivt bruke sin fantastiske luktesans. Pelsen må klippes cirka 2 ganger årlig og stelles daglig med grov kam eller lignende.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]