Trøffelhund

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
artikkelen inngår i
«serien om tamhunden»

Lagotto romagnolo (italiensk trøffelhund)
Andre artikler om hunder
Generelle artikler
Artikler om brukshundtyper
Artikler om hundegrupper
Artikler om hunderaser
Artikler om hundesport
Artikler om hundeforeninger
Artikler om hundeskoler
Lister over hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Trøffelhunder er søkshunder som har fått trening i å lete opp trøfler, en underjordisk, knollformet sopp som er svært kostbar og regnes som en eksklusiv delikatesse i mange land.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Trøffelhunder har lange tradisjoner i Europa. Til Tyskland kom de første trente trøffelhundene til et fyrstehus i 1720. Tidligere var det også vanlig å bruke griser i letningen etter trøffel, siden disse dyra naturlig elsker trøfler og har en utmerket luktesans. På Sardinia skal en også ha benyttet geiter til å finne trøfler.

Leting etter trøfler med hund har vært mest vanlig i Frankrike og Italia, men hunder brukes nå også i en rekke andre land. Hundetyper som benyttes til dette formålet har som regel svært godt utviklet luktesans. Hunder har den fordelen at de kan trenes til å oppspore soppene uten å ødelegge dem, mens såkalte trøffelgriser, særlig purker, ofte eter trøflene straks de finner og har gravd dem opp.

Trøffel[rediger | rediger kilde]

Trøfler vokser i mange land, men ikke alle er egnet som mat. Artene vokser på røttene til ulike tresorter. De beste (og mest kostbare) trøflene finnes i Mellom- og Sør-Europa og kan komme opp i en pris på 30 000 kroner per kilo. De to mest eksklusive artene er sort Périgord trøffel (Tuber melanosporum) og italiensk hvit trøffel (Tuber magnatum). Førstnevnte vokser eksklusivt på røttene til eiketrær. Sistnevnte, som vokser på flere tresorter, satte rekord da en kasinoeier fra Macao, Stanley Ho, i desember 2007 betalte $330 000 for en 1,5 kg tung hvit trøffel funnet i nærheten av Pisa i Italia.

Trening av trøffelhunder[rediger | rediger kilde]

Trøffelhunder trenes opp gjennom å tilføre små mengder av trøffel i kostholdet til valper som skal brukes i søk. På denne måten lærer hundene seg raskt å «elske trøfler». Senere får valpene lov til å være med erfarne hunder på søk etter trøffel. En god trøffelhund kan finne trøfler som ligger en halvmeter under jordoverflaten.

En rekke hunderaser kan trenes opp som trøffelhunder. Av de mest populære er lagotto romagnolo (også kalt italiensk trøffelhund og italiensk vannhund), beauceron, briard, labrador retriever og storpuddel. Også andre vannhunder benyttes, fordi disse rasene ofte har en høyt utviklet luktesans og en praktisk størrelse.

Se også[rediger | rediger kilde]