L’Anse aux Meadows

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
L'Anse aux Meadows
   UNESCOs verdensarv   
Rekonstruksjon av vikingbuplass på L'Anse-aux-Meadows
LandCanadas flagg Canada
StedNewfoundland
Innskrevet1978
Kriterium KULTUR (VI)
Se ogsåVerdensarvsteder i Amerika
ReferanseUNESCO nr. 4
Kart over vikingetoktenes utbredelse

L'Anse aux Meadows (fransk: L'Anse aux Meduses)[1] er et lite fiskevær på nordspissen av øya Newfoundland, i provinsen Newfoundland og Labrador, Canada, der funn fra en vikingboplass ble oppdaget av de norske oppdagerne Helge Ingstad og hans kone arkeologen Anne Stine Ingstad i 1960.

Selve stedsnavnet kan forklares på flere måter alt etter som man velger en fransk- eller engelskspråklig etymologi. Dersom «meadows» kommer fra engelsk, betyr navnet «Engbukta» eller «Engskjæret». En annen, og mer plausibel forklaring er at «meadows» er en forvanskning av det franske «méduses», og at stedsnavnet derfor kan oversettes med «Manetbukta».

Vikingtidsbosetningen[rediger | rediger kilde]

300–400 meter vest for bebyggelsen ligger stedet der Helge og Benedicte Ingstad fant bosetningsspor av nordisk opprinnelse. Dette var i 1960, og Ingstad hadde da etter grundige studier av sagakilder begynt å saumfare den newfoundlandske nordkysten. Og da de kom til L'Anse aux Meadows møtte de fangstmannen George Decker. Da han hørte Ingstads ærende, tok han dem med og viste dem stedet.

Sommeren etter åpnet Anne Stine Ingstad den første prøveundersøkelsen. Hun fikk bekreftet at det dreide seg om hustufter med torvvegger, og at de hadde store likheter med tilsvarende norrøne tufter på Grønland og Island. Særlig ildstedene var svært like de grønlandske. Utgravningene gikk videre hver sommer fram til 1968. Det ble funnet i alt åtte større og mindre bygninger som hadde ligget på en gammel strandvoll, nå omtrent fire meter over havflaten. Den største bygningen, «Hus A», var 24 meter lang og innvendig bredde fire meter, orientert VSV-ØNØ, med langsiden mot stranden. Tre av husene hadde sikkert vært boliger, de øvrige er tolket som lager eller verksteder. En av disse har helt sikkert vært en smie. Ellers var fire små nausttufter gravd inn ved foten av strandvollen.

Det var lite gjenstander å finne, men et spinnehjul av kleberstein og en ringnål av bronse er entydig typiske for vikingtids kontekst på Grønland, Island og Skandinavia. Det ble også tatt kullprøver til radiologisk datering, 16 av disse ble analysert, og ga en middeldatering til ca. 1000 AD. Ingstad knytter dette funnet til sagaenes beretning om Thorfinn Karlsefni, som ledet et koloniseringsforsøk med så mange som 125 menn og 15 kvinner, med base i Leifurs sin leir. Redskaper for strikking og sying er funnet, noe som indikerer at kvinner oppholdt seg på L'Anse aux Meadows. Temaet har vært gjenstand for livlig diskusjon blant historikere, se Vinland for nærmere omtale, men konsensus ser nå ut til å være samstemt for at det virkelig dreier seg om en ekte norrøn bosetning.

Dette er det eneste arkeologisk bekreftede norrøne funnsted i Nord-Amerika. Boplassen, som er 500 år eldre enn Christofer Columbus, inneholder de tidligste europeiske strukturer i Nord-Amerika. Boplassen er på UNESCOs Verdensarvliste, Klimaet i Newfoundland var da betydelig varmere enn i dag. Som det har blitt fortalt i sagaen, dro Leifur fra Grønland, for å lete etter landet Bjarni Herjólfsson hadde fortalt han om. Han fant et land rikt med druer, laks og frostfri vinter, og ikke minst mye tømmer og ved, som Grønland hadde lite av.

L'Anse aux Meadows kan muligens også knyttes til legenden fra algonkinerne om et kongedømme kalt Saguenay som var befolket av en rase med blonde, rike mennesker kledd i pels og metall. Dette er imidlertid bare en løs teori.

Nøyaktig tidsangivelse[rediger | rediger kilde]

I 2021 fastslo forskere at det var bosettelse der i år 1021, men de kunne ikke slå fast når folk kom dit eller hvor lenge de var der. Den nye dateringen er basert på radiokarbondatering av trestykker som har blitt skåret med metallredskaper som ikke ble brukt av lokale urfolk.[2]

I 2021 ble det offentliggjort datering av treverk funnet der. Undersøkelsen konkluderte med at trærne ble felt i år 1021 noe som er litt senere enn sagalitteraturen antyder. Dette omtales som den første nøyaktige og pålitelige dateringen av bosettingen.[3][4][5]

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «L'anse aux Meadows National Historic Site». Newfoundland and Labrador Tourism Information. 
  2. ^ «Vikings settled in North America in 1021AD, study says». BBC News (engelsk). 21. oktober 2021. Besøkt 23. oktober 2021. 
  3. ^ Kuitems, Margot; Wallace, Birgitta L.; Lindsay, Charles; Scifo, Andrea; Doeve, Petra; Jenkins, Kevin; Lindauer, Susanne; Erdil, Pınar; Ledger, Paul M. (20. oktober 2021). «Evidence for European presence in the Americas in ad 1021». Nature (engelsk): 1–4. ISSN 1476-4687. doi:10.1038/s41586-021-03972-8. Besøkt 21. oktober 2021. «However, it has thus far not been possible to determine when this activity took place3,4,5. Here we provide evidence that the Vikings were present in Newfoundland in AD 1021. We overcome the imprecision of previous age estimates by making use of the cosmic-ray-induced upsurge in atmospheric radiocarbon concentrations in AD 993 (ref. 6). Our new date lays down a marker for European cognisance of the Americas, and represents the first known point at which humans encircled the globe.» 
  4. ^ Biørnstad, Lasse (20. oktober 2021). «Forskere slår fast at det var vikinger i Nord-Amerika i år 1021». forskning.no. Besøkt 21. oktober 2021. 
  5. ^ Egge, Julie Haugen (21. oktober 2021). «Forskere mener å kunne fastslå akkurat når vikingene kom til Nord-Amerika». NRK. Besøkt 21. oktober 2021. 

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Ingstad, Helge: Oppdagelsen av det nye land. J.M.Stenersens Forlag A.S. Oslo 1996 ISBN 82-7201-195-6

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]