Gwaii Haanas nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gwaii Haanas nasjonalpark
Fra Windy Bay-skogen
LandCanada
Ligger iNorth Coast Regional District
Areal147 440 hektar[1]
Opprettet23. januar 1996
Kart
1 = Ninstints
Gwaii Haanas nasjonalpark
52°23′21″N 131°28′16″V

Gwaii Haanas nasjonalpark

Gwaii Haanas nasjonalpark er en nasjonalpark som ble grunnlagt i 1988. Parken blir ofte bare referert til som Gwaii Haanas og ligger på den sørligste delen av Haida Gwaii og ligger 130 kilometer utenfor kysten av Britisk Columbia i Canada.

Gwaii Haanas nasjonalpark beskytter en øygruppe på til sammen 138 øyer der den største øya er Moresby Island og den sørligste øya er Kunghit Island. Parken ble erklært som UNESCOs verdensarvliste i 1981. Det finnes anslagsvis 750 000 sjøfugl som hekker hvert år langs kysten av Gwaii Haanas nasjonalparken mellom mai og august.

Nasjonalparkens flora og fauna har utviklet seg over en periode på flere tusener av år. Dyrene og plantene på øyene avviker ofte fra de dyrene og plantene som finnes på fastlandet rundt øyene. Mange vanlige kontinentale arter finnes ikke på øyene, men de har isteden utviklet flere unike underarter som ikke finnes noen andre steder på jorden. Andre arter som finnes på øya har blitt introdusert relativt nylig blant annet hjort, ekorn og bever. De introduserte artene finnes nå i det store flertall, men det går mye på bekostning av de lokale plantene og dyrene som var på øyene først.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]