Hopp til innhold

Nahanni nasjonalpark

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nahanni nasjonalpark
   UNESCOs verdensarv   
Nahanni River
LandCanadas flagg Canada
Se også[[Verdensarven i {{{sone}}}#Canada|Verdensarvsteder i {{{sone}}}]]
ReferanseUNESCO nr. {{{nr}}}
Virginia Falls
Nahanni Range Road

Nahanni nasjonalpark ligger i Dehcho-regionen i Nordvestterritoriene i Canada, rundt 500 kilometer vest for Yellowknife. Parken beskytter en del av Mackenzie Mountains Natural Region. Parkens midtpunkt er South Nahanni River.

Parken omfatter blant annet varme kilder av svovel, tundra, fjellkjedene og de store skogsområder av både gran og osp som er hjemmet til mange arter av både fugler, fisk og forskjellige pattedyr.

Den første menneskelige okkupasjonen av området er beregnet til å ha skjedd mellom 9 000 og 10 000 år siden. Beviser på forhistorisk menneskelig bruk har blitt funnet på flere steder i nærheten av Yohin Lake og på noen få andre steder rundt om i parken. De lokale muntlige historiene inneholder mange referanser til Naha-stammen av indianerne og det er funnet en fjell-bolig som mest sannsynlig har tilhørt dem. Men disse indianerne skal ha forsvunnet fra området ganske raskt for det er bare funnet spor etter dem i en kort periode før det stopper opp.

Den første kontakten med området kom med pelshandlere fra Europa rundt 1700-tallet og de europeiske bosetningene økte med Alexander Mackenzies utforskning av Mackenzie-elva og området rundt den. Det ble bygd flere handelsstasjoner i nærheten av Fort Simpson og Fort Liard. I løpet av 1800-tallet forlot de fleste menneskene som bodde i parken sin nomadiske livsstil og bosatte seg isteden i mer permanente miljøer som ofte lå i nærheten av et handelssted. Faste bosetninger ble etablert på steder som Nahanni Butte, Fort Liard og Fort Simpson.

Mellom 800 og 900 personer besøker parken hvert år. Den eneste praktiske måten å komme til Nahanni nasjonalpark på er enten med sjøfly eller med et helikopter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]