L'Anse aux Meadows

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
UNESCOs verdensarv
L'Anse aux Meadows
UNESCOs verdensarv L'Anse aux Meadows
Rekonstruksjon av vikingbuplass på L'Anse-aux-Meadows
LandCanada Canada
StedNewfoundland
Utnevnt i1978
Kriterium KULTUR (VI)
Se ogsåVerdensarvsteder i Amerika
Eksterne lenker
Kart over vikingetoktenes utbredelse

L'Anse aux Meadows er et lite fiskevær på nordspissen av øya Newfoundland, i provinsen Newfoundland og Labrador, Canada, der funn fra en vikingboplass ble oppdaget av de norske oppdagerne Helge Ingstad og hans kone arkeologen Anne Stine Ingstad i 1960.

Selve stedsnavnet kan forklares på flere måter alt etter som man velger en fransk- eller engelskspråklig etymologi. Dersom «meadows» kommer fra engelsk, betyr navnet «Engbukta» eller «Engskjæret». En annen, og mer plausibel forklaring er at «meadows» er en forvanskning av det franske «méduses», og at stedsnavnet derfor kan oversettes med «Manetbukta».

Vikingtidsbosetningen[rediger | rediger kilde]

300–400 meter vest for bebyggelsen ligger stedet der Helge og Benedicte Ingstad fant bosetningsspor av nordisk opprinnelse. Dette var i 1960, og Ingstad hadde da etter grundige studier av sagakilder begynt å saumfare den newfoundlandske nordkysten. Og da de kom til L'Anse aux Meadows møtte de fangstmannen George Decker. Da han hørte Ingstads ærende, tok han dem med og viste dem stedet.

Sommeren etter åpnet Anne Stine Ingstad den første prøveundersøkelsen. Hun fikk bekreftet at det dreide seg om hustufter med torvvegger, og at de hadde store likheter med tilsvarende norrøne tufter på Grønland og Island. Særlig ildstedene var svært like de grønlandske. Utgravningene gikk videre hver sommer fram til 1968. Det ble funnet i alt åtte større og mindre bygninger som hadde ligget på en gammel strandvoll, nå omtrent fire meter over havflaten. Den største bygningen, «Hus A», var 24 meter lang og innvendig bredde fire meter, orientert VSV-ØNØ, med langsiden mot stranden. Tre av husene hadde sikkert vært boliger, de øvrige er tolket som lager eller verksteder. En av disse har helt sikkert vært en smie. Ellers var fire små nausttufter gravd inn ved foten av strandvollen.

Det var lite gjenstander å finne, men et spinnehjul av kleberstein og en ringnål av bronse er entydig typiske for vikingtids kontekst på Grønland, Island og Skandinavia. Det ble også tatt kullprøver til radiologisk datering, 16 av disse ble analysert, og ga en middeldatering til ca. 1000 AD. Ingstad knytter dette funnet til sagaenes beretning om Thorfinn Karlsefni, som ledet et koloniseringsforsøk med så mange som 125 menn og 15 kvinner, med base i Leifurs sin leir. Redskaper for strikking og sying er funnet, noe som indikerer at kvinner oppholdt seg på L'Anse aux Meadows. Temaet har vært gjenstand for livlig diskusjon blant historikere, se Vinland for nærmere omtale, men konsensus ser nå ut til å være samstemt for at det virkelig dreier seg om en ekte norrøn bosetning.

Dette er det eneste arkeologisk bekreftede norrøne funnsted i Nord-Amerika. Boplassen, som er 500 år eldre enn Christofer Columbus, inneholder de tidligste europeiske strukturer i Nord-Amerika. Boplassen er på UNESCOs Verdensarvliste, Klimaet i Newfoundland var da betydelig varmere enn i dag. Som det har blitt fortalt i sagaen, dro Leifur fra Grønland, for å lete etter landet Bjarni Herjólfsson hadde fortalt han om. Han fant et land rikt med druer, laks og frostfri vinter, og ikke minst mye tømmer og ved, som Grønland hadde lite av.

L'Anse aux Meadows kan muligens også knyttes til legenden fra algonkinerne om et kongedømme kalt Saguenay som var befolket av en rase med blonde, rike mennesker kledd i pels og metall. Dette er imidlertid bare en konjektur.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Ingstad, Helge: Oppdagelsen av det nye land. J.M.Stenersens Forlag A.S. Oslo 1996 ISBN 82-7201-195-6

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Den første offisielle sommerdag på L'Anse-aux-Meadows
Rekonstruksjon av landgang ved L'Anse aux Meadows i 2000. Foto: Joyce Hill.