Krystallkutling

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Krystallkutling
Krystallkutling
Vitenskapelig(e)
navn
:
Crystallogobius linearis
Düben, 1845
Norsk(e) navn: krystallkutling
Hører til: kutlinger,
piggfinnefisker,
strålefinnede fisker
IUCNs rødliste:
livskraftig
Habitat: marin
Utbredelse: nordøst i Atlanterhavet, deler av Middelhavet

Krystallkutling (Crystallogobius linearis) er en fiskeart i gruppen kutlinger. Det er den eneste helt gjennomsiktige fisken, bortsett fra øynene, i Nord-Europa.

Om arten[rediger | rediger kilde]

Krystallkutling er utbredt i nordøstlige deler av Atlanterhavet. Fra Gibraltar og nordover til Lofoten i Norge. Finnes både på vest- og øst-siden av De britiske øyer, i Irskesjøen, rundt Færøyene og hele Nordsjøen, Skagerrak og Kattegat. I det vestlige og nordøstlige Middelhavet.

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Krystallkutlingen er helt gjennomsiktig utenom øynene og noen få prikker på underkjeven og ved finnene. Første ryggfinne har to piggstråler, mens andre ryggfinne har en piggstråle og 18-20 bløtstråler. Gattfinnen har en piggstråle og 20-21 bløtstråler. Hunnfisken mangler bukfinner og den første ryggfinnen er mye mindre enn hos hannfisken. Krystallkutlingen er tydelig underbitt og hannen får to store «hoggtenner» i underkjeven i gytetiden. Hannfisken blir omtrent 5 cm, mens hunnfisken blir 4 cm.

Habitat[rediger | rediger kilde]

Krystallkutlingen lever i vannmassene et stykke fra land. Typisk finner man den mellom 20 og 80 m, men kan finnes fra fjæra og helt ned til 400 m.

Atferd[rediger | rediger kilde]

Krystallkutlingen lever pelagisk i stimer. Hannfisken lever som bunnfisk i gytetiden. Føden består av dyreplankton. Gytingen foregår om sommeren og hunnen legger opptil 3000 egg i tomme flerbørstemarkrør. Hannen passer på eggene til de klekkes. Hunnen dør etter gyting, mens hannen dør etter klekking, omtrent 1 år gammel.

Fiske[rediger | rediger kilde]

Det foregår ikke noe fiske etter arten og den har ingen økonomisk betydning.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Moen, Frank Emil (2003). Dyreliv i havet - Nordeuropeisk marin fauna (3 utg.). Kristiansund: KOM Forlag. ISBN 82-90823-54-1. 
  • Pethon, Per (2005). Aschehougs store fiskebok (5 utg.). Oslo. ISBN 82-03-23247-7. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]