Kristiansund stadion

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gressbanen er kallenavn for flere fotballbaner i Norge, deriblant Tønsberg Gressbane og Gressbanen (Oslo).
Kristiansund stadion
Kristiansund stadion.jpg
Grunnlagt1950
KallenavnKFK-banen, Gressbanen
AdresseMagnar Isaksens vei 1
6514 Kristiansund N.
Land NorgeRediger på Wikidata
Eier Kristiansund kommune
DriftKristiansund Ballklubb
BrukereKristiansund Fotballklubb og Kristiansund Ballklubb (fotball)
UnderlagKunstgress
Banestørrelse105 x 68 meter
Kapasitet4444 [1]
Arkitekt Ukjent
Historiske data
Påbegynt:1946
Åpnet1950

Kristiansund stadion
63°07′30″N 7°43′09″Ø

Kristiansund stadion, som het Gressbanen fram til og med 2014, er Kristiansund Ballklubb og Kristiansund Fotballklubbs hjemmebane, og ligger i bydelen Karihola på Kirkelandet i Kristiansund. På folkemunne ble Gressbanen tidligere gjerne kalt «KFK-banen», og er kjent for å være Norges eldste gressbane mellom Trondheim og Bergen. Ved siden av ligger det en innendørshall, og bortom den igjen nok en kunstgressbane, som nå er døpt KFK-banen. Begge de to banene har en størrelse på 105 x 68 meter. Hovedbanen har en publikumskapasitet på 4 444 tilskuere, og den andre kunstgressbanen ca. 800.

Gressbanen ble innviet 17. september 1950, med kamp mellom KFK og Ørn-Horten. KFK tapte 2-3, men KFKs Jan Sjøasæther scoret kampens første mål på straffespark, og altså det første målet på Gressbanen i historien. Tilskuerrekorden for Gressbanen ble satt samme kamp, og er på 6200 tilskuere.

Sommeren 2013 ble naturgresset erstattet med kunstgress, og fra og med 2014-sesongen begynte Kristiansund Ballklubb også å bruke Gressbanen i tillegg til KFK. Til sesongstart 2015 ble banen omdøpt til Kristiansund stadion, samtidig med en del ombygging av bl.a. tribuner og klubblokaler til KBK. Kristiansund Ballklubb rykket i 2016 direkte opp til Eliteserien etter uavgjort mot Jerv i Grimstad. Kampen endte 1-1. Kbk endte på førsteplass i Obosligaen i siste seriekamp mot Sandefjord. Kampen endte 3-2 til hjemmelaget Kristiansund og en fullsatt stadion. Disse to lagene lå likt i antall poeng før denne kampen. Jerv endte på tredjeplass, og ble også værende i Obos etter kvalifiseringsrundene om en eventuell sjanse til å rykke opp til øverste nivå. Kristiansund stadion ble vinteren 2016-2017 påbygd med tribuner rundt hele banen, tak over alle tribuner, egen VIP, landets kraftigste og beste lysanlegg, tavle med urverk og stillingsordning med mer. Sommeren 2017 ble området utenfor stadion asfaltert. Sommeren 2019 ble dekket byttet, og det ble samtidig lagt varmekabel. Noe av det gamle dekket ble lagt i kunstgresshallen mellom banene, resten ble erstattet med det gamle dekket på kunstgressbanen til Clausenenga, også lokalt kjent som "Idrett", eller "Idrettsplassen".

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]