Kristiansunds Turnforening

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Kristiansunds Turnforening er en norsk turnforening fra Kristiansund, stiftet 29. mai 1891.

Det hele startet i 1885 da en stor turntropp fra Trondheim ga en turnoppvisning på latinskoleplanen og senere 17. mai i 1891 var det en oppvisning av Ålesund turnforening på samme sted, som gjorde sitt til at det skulle føre til en foreningsstiftelse. Det var faktor Jens H. Bævre og barbermester Oluf Jørgensen som var initiativtakere til stiftelsen og på et møte den 29. mai 1891 på Engaten skoles gymnastikksal ble Kristiansunds turnforening stiftet.

Allerede i 1902 gjestet Kristiansunds turnforening sammen med et janitsjarorkester Surnadal og underholdt publikum som langveisfra var strømmet til. Inngangsbilletten kostet 15 øre.

Kristiansunds turnforening var den første turnforeningen i Møre og Romsdal som arrangerte kretsstevne og dette ble avholdt i 1905. Kristiansund stilte med en ganske så stor dametropp samt at det var med 80 mannlige turnere og deltok i stevnet. Mellom 2 og 3000 tilskuere var samlet på Engatens skoleplass for å bivåne stevnet.

Turnforeningen i dag har sin styrke i driften av de mange massepartier. jentene er i stor majoritet i forhold til ungdom og herreturn, her er aktiviteten minimal.

Med stiftelsen i 1891 gjør at turnforeningen er Kristiansunds eldste idrettslag.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]