Kremmerhus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ulike typer brettede og limte kremmerhus og papirposer.

Kremmerhus, også kalt kremmertut, spisspose, strut og annet, er en kjeglefomet pose eller et spisst, tutformet beger som vanligvis er laget av papir, rullet eller limt sammen og som kremmere og andre handelsfolk tradisjonelt pakket små mengder krydder, godteri og andre varer i.

Ordet kommer fra det middelnedertyske Kremerhus og danske Kræmmerhus som i gamle dager også kunne brukes om «en kremmers butikk».[1]

Varianter[rediger | rediger kilde]

Kremmerhus er billige og lette å lage. Åpningen øverst kan lukkes ved å brettes ned eller knyttes igjen med en snor. De passer som beholdere for eller innpakning av ulike typer varer. Det finnes derfor mange varianter, for eksempel spisse plastposer av blank, gjennomsiktig cellofan slik at innholdet synes, kjegleformede juletrekurver og dekorative papirstruter fylt med luktende lavendel. Også iskrem, eller bare krem, kan serveres i kremmerhusformet kjeks eller krumkakeliknende bakverk som er lett å holde i handa. Tradisjonelle «overflødighetshorn» kan også minne om kremmerhus.

I deler av Tyskland har det fra 1800-tallet vært tradisjon med Schultüte eller Zuckertüte, en stor, konisk, dekorert «skolepose» eller «sukkerpose» fylt med godteri, småleker eller skolesaker som barn kan få med seg til første skoledag.

«Kremmerhuset»[rediger | rediger kilde]

Kjøpesenteret Farmandsstredet i Tønsberg åpnet i 1971 under navnet Kremmerhuset. Kremmerhuset Ting og Sånt er en kjede av gavebutikker i Norge og Sverige som opprinnelig ble etablert i Trondheim på 1970-tallet.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]